Avastati vähiriski kaks korda suurendav tegur

PM Tervis
Copy
Rinnaku taga asuva tüümuse ülesanne on immuunsüsteemi elundite ja lümfikudede arengu ja immuunvastuste reguleerimine, sealhulgas autoimmuunsuse ärahoidmine. Pilt on illustratiivne
Rinnaku taga asuva tüümuse ülesanne on immuunsüsteemi elundite ja lümfikudede arengu ja immuunvastuste reguleerimine, sealhulgas autoimmuunsuse ärahoidmine. Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Harknääret, mis toodab enne sündi ja lapsepõlves immuunsüsteemi T-rakke, peetakse täiskasvanutel sageli mittefunktsionaalseks. Mõnikord eemaldatakse see südameoperatsiooni ajal, et hõlbustada juurdepääsu südamele ja peamistele veresoontele. Sellel võivad olla aga soovimatud tagajärjed.

Massachusettsi üldhaigla (MGH) uurijate juhitud ja New England Journal of Medicine'i uues numbris avaldatud uuringus tuuakse tõendeid selle kohta, et harknääre ehk tüümus on täiskasvanute tervise hoidmisel ja vähi ennetamisel ülimalt oluline ja võib aidata vältida autoimmuunhaigusi.

Et teha kindlaks, kas harknääre on täiskasvanute tervisele kasulik, hindas töörühm surma, vähi ja autoimmuunhaiguste riski 1146 täiskasvanu hulgas, kellel eemaldati operatsiooni ajal harknääre. Tervisetulemeid võrreldi 1146 demograafiliselt samaväärse patsiendiga, kellele tehti sarnane operatsioon, aga ei eemaldatud harknääret. Teadlased mõõtsid ka T-rakkude tootmist ja immuunsüsteemiga seotud molekulide taset veres.

Viis aastat pärast operatsiooni oli surnud 8,1 protsenti eemaldatud harknäärmega patsientidest. Kontrollrühmas, kus tüümust ei eemaldatud, suri sama aja jooksul 2,8 protsenti patsientidest. See tähendab 2,9 korda suuremat surmariski.

Selle aja jooksul tekkis eemaldatud harknäärmega patsientide rühmas vähk 7,4 protsendil, võrreldes 3,7 protsendiga kontrollrühma patsientidest, mis tähendab kaks korda suuremat vähiriski.

«Avastasime, et harknääre on tervise jaoks hädavajalik. Kui seda pole, on inimeste risk surra ja vähki haigestuda vähemalt kahekordne,» ütleb uuringu vanemautor David T. Scadden, Harvardi tüvirakkude instituudi kaasdirektor pressiteates. «See näitab, et tüümuse eemaldamise tagajärgi tuleks hoolikalt kaaluda.»

Samuti ilmnes, et harknäärme eemaldamisel võib olla 1,5 korda suurem risk autoimmuunhaiguste tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles