Glükoosamiini kasutatakse laialdaselt toidulisandina osteoartroosi korral. Ühendkuningriigi biopanga andmete põhjal tehtud uuringus leiti, et regulaarne glükoosamiini tarbimine vähendab südamepuudulikkuse kujunemise riski, sõltumata geneetilisest eelsoodumusest, kirjutatakse ajakirjas Eesti Arst.
Südamepuudulikkuse riski vähendab üllatav aine
Hinnanguliselt kasutab maailmas glükoosamiini 2,6 protsenti inimestest.
Uuringus jälgiti 479 650 inimese andmeid, kes kasutasid regulaarselt glükoosamiini ja kel ei olnud uuringusse kaasamisel südamepuudulikkuse ilminguid. Keskmiselt üheksa aastat kestnud jälgimisperioodil kujunes südamepuudulikkus 5501 osavõtjal.
Glükoosamiini tarbimine vähendas südamepuudulikkuse riski keskmiselt 13 protsendi võrra, kuid oli enam väljendunud meestel ja ebaterve eluviisiga isikutel. Glükoosamiini kaitsev toime ilmnes ka geneetilise eelsoodumuse korral.