VÕIMAS LEID Levinud verevedeldaja aitab tappa vähki

PM Tervis
Copy
Vähirakud tavatsevad energiat kasutada nii, et tagatud oleks võimalikult kiire paljunemine
Vähirakud tavatsevad energiat kasutada nii, et tagatud oleks võimalikult kiire paljunemine Foto: Shutterstock

Columbia ülikooli teadlaste uuringu kohaselt näib varfariinil, laialdaselt kasutataval verevedeldajal, olevat tugevad vähivastased omadused, vahendab Medical Xpress.

Inimrakkudel ja hiirtel tehtud uuring näitas, et varfariin takistab vähi sekkumist enesehävitusmehhanismi, mille rakud käivitavad mutatsioonide või muude kõrvalekallete tuvastamisel.

«Meie leiud viitavad sellele, et varfariini, mille ravimiamet on juba heaks kiitnud, saab kasutada mitmesuguste vähivormide, sealhulgas kõhunäärmevähi raviks,» ütleb uuringu juht dr Wei Gu, Columbia ülikooli vähigeneetika instituudi patoloogia ja rakubioloogia professor.

Varfariini vähivastane mõju avastati ootamatult uuringu käigus, mille eesmärk oli paljastada molekulaarsed protsessid, mis reguleerivad ferroptoosi, rakusurma mehhanismi.

Vähiteadlasi köidab idee kasutada vähirakkude hävitamiseks ferroptoosi, mille toimimiseks on vaja rauda. Ferroptoosi esilekutsuvad ravimid võivad olla eriti kasulikud vähkkasvajate puhul, mis alluvad raskesti traditsioonilisele ravile.

Mõistmaks põhjalikumalt, kuidas rakus ferroptoosi kontrollitakse, tegid Gu, keemik Brent Stockwell ja nende kolleegid inimese melanoomirakkude geneetilisi sõeluuringuid, et tuvastada ferroptoosi soodustavaid geene. Ootuspäraselt tuvastati mitu varem tuntud ferroptoosi geeni, kuid silma jäi uus: VKORC1L1.

Laboratoorsetes katsetes ilmnes, et VKORC1L1 on tugev ferroptoosi tõkestaja ja VKORC1L1 kadumine muudab rakud tundlikuks ferroptootilise rakusurma suhtes.

VKORC1L1 tasemed vastavad ka kliinilistele tulemustele. Vähiandmete analüüs näitas, et madala VKORC1L1 aktiivsusega patsiendid elasid üldiselt kauem.

Varfariin soodustab vähirakkudes ferroptoosi

Varfariin kiideti esimest korda meditsiiniliseks kasutamiseks heaks 1954. aastal. Sellest ajast alates on sellest saanud peamine ravimeetod verehüüvete ennetamisel, mis võivad põhjustada insulti, südameatakki või kopsuembooliat.

Varfariin on ka teadaolev VKORC1L1 pärssija, seega uurisid teadlased selle potentsiaali vähiravimina. Ilmnes, et varfariin, vähendades VKORC1L1 aktiivsust, muutis inimese pankrease vähirakke ferroptoosi suhtes tundlikumaks ja pärssis tugevalt kasvaja kasvu kõhunäärmevähi hiiremudelis.

Teiste uuringute andmed toetavad samuti ideed, et varfariinil on potentsiaali vähi vastu. Varfariini ja teisi antikoagulante antakse tavaliselt vähihaigetele, kellel on suurem risk trombide tekkeks. Uurijad on märganud, et pankrease-, mao- ja kolorektaalvähiga patsiendid, kes said varfariini, elasid oluliselt kauem kui need, kes võtsid teisi antikoagulante.

«Kuna varfariini on vähihaigete kliinikus laialdaselt kasutatud, arvame, et varfariini saab peagi testida vähivastase ravimina, eriti VKORC1L1 kõrge ekspressioonitasemega kasvajate puhul,» ütleb Gu.

Gu lisab, et ravimi potentsiaal võib ulatuda kaugemale pankrease- ja maovähi vastasest mõjust, suutes pärssida ka muid vähitüüpe.

Uuring avaldati mainekas teadusajakirjas Cell Metabolism.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles