Kergelt kõrgenenud vererõhu korral peaks tegema elus ühe olulise muutuse

PM Tervis
Copy
Oluliselt kõrgenenud vererõhule võivad juba viidata ka pearinglus või -valud
Oluliselt kõrgenenud vererõhule võivad juba viidata ka pearinglus või -valud Foto: Shutterstock

DASH-dieedi järgimine võib olla kõige tõhusam elustiilipõhine sekkumine kerge hüpertensiooniga inimeste südame- ja veresoonkonna haigusriski vähendamiseks, vahendab Medical News Today.

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on maailmas 1,28 miljardil 30–79-aastasel inimesel hüpertensioon ehk kõrge vererõhk.

Analüüs näitas, et kindlad muutused toitumises võiksid ainuüksi USAs aastas ära hoida ligi 3000 surmajuhtumit.

Varasemad uuringud on tuvastanud elustiilimuutusi, mis võivad alandada inimese vererõhku, nagu toitumise parandamine, regulaarne treening ja alkoholitarbimise vähendamine.

Aruandes leitakse, et hüpertensiooni varases staadiumis olevate inimeste jaoks paistab toitumine – ja eriti üks dieet – kõige tõhusam vahend head tervist toetava vererõhu säilitamiseks. Aruanne esitati septembri alguses San Diegos Ameerika südameassotsiatsiooni 2022. aasta hüpertensioonikonverentsil.

Raporti hinnangul võib DASH-dieet ära hoida 15 000 südamehaiguse juhtumit meeste seas ja 11 000 naiste seas ainuüksi USAs.

Aruande autorid viisid läbi simulatsiooniuuringu hüpertensiooni mõju prognoosimiseks. Ligikaudu 61 protsendil modelleeritud elanikkonnast oli juurdepääs tervishoiule. Umbes pooled olid naised.

Teadur ja koolitaja dr Kendra Sims, California ülikooli järeldoktor, on uuringu kaasjuht. Ta selgitas ajakirjale Medical News Today raporti aluseks olevat metoodikat:

«Meie puhul hõlmab simulatsioon mitut teabeallikat, sealhulgas rahvaloendust, mis kajastavad praegusi ja eeldatavaid muutusi USA elanikkonnas.

«Inimeste seas, kellel esialgu südamehaigusi ei olnud, ühendame riskifaktorid, mis on saadud infarkti- ja insuldiuuringute põhjal. See meetod võimaldab meil enesekindlalt prognoosida inimeste arvu, kellel tõenäoliselt tekib järgmise kümnendi jooksul südamehaigus,» ütles ta.

Kõrge vererõhk

Kui veri avaldab veresoonte seintele suuremat rõhku, kui arvatakse olevat kasulik, on tegu hüpertensiooniga.

Süstoolse vererõhu mõõtmisel registreeritakse südamelöökide ajal arterite seintele avaldatav rõhk.

Diastoolse vererõhu mõõtmine registreerib südamelöökide vahel arterite seintele avaldatava rõhu.

Kõrgenenud vererõhu saab raskusastmete järgi liigitada:

  • Kõrgenenud: 120–129 mm Hg süstoolne / alla 80 mm Hg diastoolne.
  • 1. astme hüpertensioon: süstoolne 130–139 mm Hg, 80–89 mm Hg diastoolne.
  • 2. astme hüpertensioon – üle 140 mm Hg süstoolne, üle 90 mm Hg diastoolne.
  • Hüpertensioonikriis: üle 180 mm Hg süstoolne, rohkem kui 120 mm Hg diastoolne.

Aruandes esitatud hinnangu kohaselt on 8,8 miljonil inimesel vanuses 35–64 ravimata 1. staadiumi hüpertensioon.

Mis on DASH-dieet?

«DASH» tähendab «toitumisalaseid lähenemisviise hüpertensiooni peatamiseks».

Dr Jennifer Wong, Orange Coasti meditsiinikeskuse MemorialCare Heart & Vascular Institute'i mitteinvasiivse kardioloogia meditsiinidirektor, kes ei osalenud uuringus, selgitas DASH-dieedi kardioloogilisi eeliseid.

«DASH-dieet soodustab kõrge kaaliumi-, magneesiumi-, kaltsiumi-, kiudaine- ja valgusisaldusega toite, kuna need toitained aitavad alandada vererõhku,» ütles ta.

«(DASH-dieediga) on ka naatriumisisalduse piirang, mis võib aidata vererõhku alandada. Naatrium koondab teadaolevalt vett veresoontesse ja võib sel viisil tõsta vererõhku. Ja me kõik teame, et kõrge vererõhk suurendab arterite lupjumise ja sellest tuleneva südameataki, insuldi ja neerupuudulikkuse riski.»

DASH-dieet piirab küllastunud rasvade, liha ja õli tarbimist, lisaks teatud toitude vältimisele on rõhk teatud toitude, nagu puu- ja köögiviljad, tarbimise suurendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles