AVASTUS Elutähtsas organis peitub ohtralt mikroplasti

PM Tervis
Copy
Milline on mõju südamele? Pilt on illustreeriv
Milline on mõju südamele? Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Kõikjalt, kust teadlased mikroplasti otsivad, on nad seda leidnud – toit, vesi, õhk ja mõned inimkehaosad. Nüüd leiti mikroplasti inimeste südamekudedest, vahendab Medical Xpress.

Pilootuuringus kogusid teadlased südameoperatsiooni ajal 15 inimeselt südamekoe proove. Samuti võeti kõigilt uuritavatelt nii enne kui pärast operatsiooni vereproove. Seejärel analüüsis meeskond proove laserinfrapunapildiga ja tuvastas 20–500 mikromeetri laiused osakesed, mis olid valmistatud kaheksat tüüpi plastist, sealhulgas polüetüleentereftalaadist, polüvinüülkloriidist ja polü(metüülmetakrülaadist).

Meetod tuvastas enamikus koeproovides kümneid kuni tuhandeid üksikuid mikroplasti osakesi, kuigi kogused ja materjalid erinesid uuritavate vahel. Kõik vereproovid sisaldasid samuti plastiosakesi, kuid pärast operatsiooni nende keskmine suurus vähenes.

Kuigi uuringus osales väike arv inimesi, on teadlaste sõnul esitatud esialgsed tõendid selle kohta, et mitmesugused mikroplastid võivad koguneda ja püsida südames ja selle sisemistes kudedes.

Uurijad nendivad, et on vaja rohkem uuringuid, et täielikult mõista mikroplasti mõju inimese südame-veresoonkonnasüsteemile ja prognoosile pärast südameoperatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles