7 maitsvat asja, mida tarbida tugeva südame heaks

PM Tervis
Copy
Pirnid ja mustikad.
Pirnid ja mustikad. Foto: Shutterstock

Südame seisukorda mõjutavad nii kolesterooli tase, vererõhk kui ka veresoonte elastsus. Teadlased on välja selgitanud toidud, mis on südamele igakülgselt kasulikud.

Ameerika kardioloogiakolledži teadlased võtsid arvesse 60 varasemat uuringut ning panid kokku oma soovitused südamesõbralikuks toitumiseks, vahendab portaal Men´s Health.

1. Mandlid

Need pähklid on täis monoküllastumata rasvu, mis on head antioksüdandi ja E-vitamiini allikad ning aitavad hoida immuunsüsteemi tervena. Lisaks aitavad seda tüüpi rasvad alandada LDL-kolesterooli ehk halba kolesterooli.

2. Õunad

2005. aastal tehtud Cornelli ülikooli uuringus leiti, et ühe õuna söömine päevas võib peatada LDL-oksüdatsiooni, mis juhtub siis, kui kolesterool seguneb vabade radikaalide või ebastabiilsete molekulidega kehas ja selle tulemusel kahjustub. See protsess põhjustab kehas põletikku ja arterite ummistumist. Cornelli teadlased leidsid, et üks õun päevas võib aidata alandada halva kolesterooli taset kaheksa protsendi võrra.

Lisaks sisaldavad õunad ja nende koor vees lahustuvaid kiudaineid, mis puhastavad arterite seinu.

3. Mustikad

Mustikates sisalduv antioksüdant pterostilbeen stimuleerib maksarakke ning aitab neil paremini rasva ja kolesterooli lahustada. Mustikates on samuti rikkalikult flavonoidi antotsüaniid, mis alandab vererõhku ja muudab veresooned elastsemaks. Need mõlemad tegurid vähendavad südamehaiguste riski.

4. Kaunviljad

Kaunviljad, nagu oad, läätsed ja sojaoad, võivad vähendada südamehaiguste riski ja parandada veresuhkru taset, alandada vererõhku ja isegi aidata kaalu langetada. Kaunviljad on head ja südamele kasulikud valguallikad. Proovi tuua toitudesse rohkem kaunvilju näiteks hummuse või taimsete kotlettide näol.

5. Kala

Uus uuring leidis, et oomega-3-rasvhapped mereandides vähendavad südamehaiguste riski. Piisavalt kõrges kontsentratsioonis suudavad oomega-3-rasvhapped lõhustada kolesterooli molekule vereringes ja vähendada LDL-kolesterooli osakesi 12 protsendi võrra.

6. Kohv

Kohvi tarbimist seostatakse madalama surmariskiga, aga muidugi on oluline mõõdukus. Kohvile suhkru ja koore lisamine võib aga selle kasulikke mõjusid vähendada.

7. Tee

Nii roheline kui must tee võivad aidata vähendada südamele tehtud kahjusid, kui neid tarbitakse ilma suhkru, koore või piimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles