Need kaheksa tegurit tõstavad oluliselt vähiriski

PM Tervis
Copy
Tööstuspiirkonna õhust võib leida benseeni, fenoole ja teisi saasteaineid, mis kõik mõjutavad tervist, sealhulgas suurendavad vähiriski.
Tööstuspiirkonna õhust võib leida benseeni, fenoole ja teisi saasteaineid, mis kõik mõjutavad tervist, sealhulgas suurendavad vähiriski. Foto: Shutterstock

Vähki tekitab ebanormaalne rakkude jagunemine ja kasv, mis on meie DNA kahjustumise või muteerumise tagajärg. Järgmised tegurid on kõige suuremad DNA kahjustajad ja vähi tekke tõenäosust tõstvad riskifaktorid.

Osa puhkudel on pärilikkusest juhitud geneetiline defekt paratamatult vähini viiv, vahendavad MSN Uudised. Keskkondlikud faktorid ja elustiilivalikud toimivad aga tihtipeale kas halva geneetika avaldumist soodustades või pärssides. Kuid isegi hea geneetilise baasi puhul tekitavad halvad elustiilivalikud vähi haigestumiseni viivaid kahjustusi rakutasandil. Toome teieni suurimad vähi teket juhtivad tegurid ja tegevused.

Suhkru tarbimine

Liigne magusate toodete tarbimine ei vii mitte ainult diabeedini, vaid kahjustab aktiivselt su rakke ning suurendab võimalust, et kehas hakkab arenema vähk.

Uued uuringud on jõudnud tulemusteni, et vähirakud tarbivad ja kasutavad oma elujõu tagamiseks ülimalt aktiivselt suhkrut, mis on neile justkui kütus, mille najal toimub vähi areng.

Töödeldud toidud

Kõik ultratöödeldud toidud, mis säilivad pikka aega, tõstavad vähiriski. Neid rohkem tarbivad inimesed haigestuvad sagedamini vähki. Kurja juur võib peituda nii toidu ebatervislikumas koostises kui selle tarbitavas hulgas.

Suitsetamine

Sigaretid ja muud tubakatooted sisaldavad vähemalt 70 kantserogeeni ehk vähi teket soodustavat ainet. Mõjutatud ei ole ainult suitsetajad – passiivne suitsetamine võib samuti viia surmaga lõppeva vähi kujunemiseni. Kodus passiivse suitsetamisega kokku puutuvatel mittesuitsetajatel on 30 protsenti suurem võimalus kopsuvähi tekkeks kui nendel, kes suitsetamisega kokku ei puutu.

Päevitamine

Enne 35. eluaastat solaariumi kasutavad inimesed suurendavad melanoomi arenemise tõenäosust 75 protsendi võrra.

Kui olla päikese käes kauem kui 15 minutit, oleks vaja end sisse määrida päikesekreemiga.

Toksilised kemikaalid

Mõned inimesed puutuvad kokku vähki tekitavate ainetega iga päev. Näiteks alumiiniumit töötlevad töölised, maalrid, asfalteerijad, kummitootjad, juuksevärvidega kokku puutuvad juuksurid ning lakkidega töötavad küünetehnikud.

Alkohol

Regulaarne alkoholi tarbimine tõstab erinevate vähiliikide tekkimise riski, sealhulgas kõri-, maksa- ja käärsoolevähi.

Öine vahetus

Öösel töötamine on vähki tekitav faktor. Teadlaste arvates rikub see keha loomuliku toimimise seaduspärasid.

Söestunud, avatud tulel grillitud liha

Kui liha või kala küpseb avatud tulel või kõrgel temperatuuril pannil, vabaneb neist rasva ja koevedelikku, mis koosmõjus tulega muutuvad kantserogeenseteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles