ŠOKEERIV Loe, mis juhtus naisega, kes võttis viljatuse raviks toidulisandeid

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Suur osa mürgistusi toimub käsimüügiravimitega, mida inimesed laialt kasutavad. Samuti tuleb neid ette meditsiinipersonali vigade tõttu
Suur osa mürgistusi toimub käsimüügiravimitega, mida inimesed laialt kasutavad. Samuti tuleb neid ette meditsiinipersonali vigade tõttu Foto: Pexels

Kanada naise katse viljatust ravida läks tema arstide sõnul tõsiselt valesti. Naine sai pliimürgistuse, võttes toidulisandeid, mis olid täidetud mürgise metaliga. Naise sümptomeid raviti edukalt, kuid juhtunu pani ametiasutused kontrollima teisi alternatiivmeditsiini pakkujaid, kes toodavad keemiliselt saastunud ravimeid. 

Aruande kohaselt külastas 39-aastane naine erakorralise meditsiini osakonda kolm korda kuue nädala jooksul, kurtes kõhuvalu, kõhukinnisust, iiveldust ja oksendamist. Kolmandal visiidil võeti ta haiglasse aneemia ja võimaliku seedetraktiverejooksu tõttu. Kuna analüüsid välistasid verejooksu ning aneemia paranes pärast vereülekandeid, lasti ta haiglast välja. Kahe nädala pärast toimunud järelvisiidil aga tundis ta end jätkuvalt haigena ja väsinuna.

Lõpuks sattus ta usaldusväärse arsti käe alla, kes tegi hiljem ka uurimistöö samal teemal. Sel hetkel tunnistas patsient, et on võtnud iga päev üle aasta Ayurveda  pakutavaid ravimeid, et ravida viljatust. Seepeale otsustasid arstid teda pliimürgistuse suhtes testida ja selgus, et tema veres oli pliisisaldus üle 25 korra normist kõrgemal. Arvestades tema ravimite kasutamise ajalugu, ei osanud arstid leida muid tõenäolisi pliimürgistuse allikaid peale Ayurveda ravimite. Seetõttu nõustus naine lõpetama ravimite võtmise ja asus peagi kelatsioonravile raskemetallide väljutamiseks.

Arstid teavitasid juhtunust Ontario rahvatervise ametnikke, kes alustasid sellega seonduvalt uurimistööd. Nad avastasid, et enamik naise nende tellitud toodetest sisaldasid suures koguses pliid. Sellest tulenevalt kaasati föderaal- ja teisi kohalikke terviseametnikke, et uurida kliinikut, kust naine retseptisoovitusi sai. Selgus, et kliinik oli selgelt rikkunud riigi alternatiivsete ja looduslike tervisetoodete müügi eeskirju, mille peale konfiskeeriti seal sadu müügil olevaid tablette. Hilisemad testid näitasid, et mõned tooted sisaldasid suures koguses arseeni, elavhõbedat või pliid ja paljud retseptiravimid olid märgistamata, näiteks valuvaigistid ja Diklofenak.

Ayurveda ravimid on endiselt populaarsed nii Indias kui ka teistes riikides, näiteks Kanadas ja Ameerika Ühendriikides. Siiski soovitavad alternatiivravi pakkujad pigem taimseid ravimeid ja toidulisandeid, mis on vähem reguleeritud kui tavalised meditsiinitooted. See suurendab ohtlike koostisosade sattumist üha enam tarneahelasse. Eriti tundub püsivaks saasteaineks olevat plii. 2008. aasta uuring leidis, et umbes 20 protsenti USAs veebist ostetud Ayurveda tablettidest sisaldas pliid, elavhõbedat või arseeni. Mõnel juhul võib plii olla neisse ravimitesse tahtlikult lisatud nende väidetava tervendava võime tõttu.

Terviseametnikud teavitasid esimest korda 2021. aasta novembris kliinikust Kerala Ayurveda and Natural Herbal Consultation ning selle saastunud toodetest. 2022. aasta veebruaris soovitasid nad jätkuvalt klientidel neid tooteid mitte kasutada. Tundub, et praeguseni pole midagi muutunud. Ajakiri Scarborough Mirror teatas, et peale 2021. aasta novembrikuul toimunud skandaali on ettevõte suletud.

Mis puudutab naise tervist, reageeris ta ravile hästi. Järelvisiitidel teatas ta, et tunneb end vähem väsinuna ega koge enam nii tihti iiveldust, oksendamist ega kõhuvalu. Samuti langes aasta jooksul tema organismis pliisisaldus.

«See juhtum rõhutab pliimürgistuse riski ja kliinilisi ilminguid Ayurveda ravimitest. Eriti täname tehtud koostöö eest rahvatervise ametiasutusi, kes aitasid kontrollida tarbijatoodetes leiduva plii terviseriske,» sõnavad uuringu autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles