JÄRELVAADATAV Arvamusfestivalil otsitakse lahendusi Eesti tervishoiu parandamiseks

PM Tervis
Copy
Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. FOTO: Mihkel Maripuu
Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Arvamusfestivalil otsitakse Tervise tuleviku alal lahendusi Eesti tervishoiu parendamiseks. Vaata arutelusid Postimehe vahendusel.

Kolmandat aastat järjest mõtestatakse Tervise tuleviku arutelualal, kuidas hoida tervishoiusüsteemis pea selge ning süda ja raha õiges kohas. Otsitakse madalal rippuvaid vilju ehk viise, kuidas olemasolevaid vahendeid tõhusamalt kasutada, Eesti tervishoidu säilitada, arendada ja seda ennekõike patsiendi huvides.

Tulistes vaidlustes osalevad patsiendid, arstid, teadlased, õppejõud, ettevõtjad ja poliitikud.

Tervise tulevikuala kava 12. augustil:

Kl 10.00-11.30 Hambutu Eesti

Laste hambaravi eest tasub kuni 19. eluaastani Tervisekassa, ent täiskasvanuikka jõudes tuleb see kulu endal kanda. Hambaravihüvitist on võimalik küll saada, ent umbes 42% täiskasvanutest lükkab hambaarsti visiiti edasi just rahapuuduse. Õigeaegselt teostamata hambaravi tagajärjeks pole mitte pelgalt hambutu naeratus ja hilisem suur raviarve, vaid ka mured üldtervisega. Harvad pole ka häbist või sotsiaalsest tõrjutusest tingitud vaimse tervise mured, probleemid töö leidmisel või suhete loomisel. Kuidas on juhtunud nii, et suu on kehast eraldunud ning selle ravimine on suurima omaosalusega tervishoiuteenus? Paneelis vahetame mõtteid suu- ja üldtervise seosest, otsime lahendusi ja pakume otsustajatele praktilist nõu.

Arutelus osalejad: Marek Vink (hambaarst), Elle-Mall Sadrak (perearst), Marjo Sinijärv (Tervisekassa), Tiia Zeigo (Tervisekassa)

Arutelujuht: Kristjan Gutmann (Eesti Hambaarstide Liidu asepresident)

Kl 12-13.30 Tervishoid 3.0 — uljalt sajaga sajani

Mis takistab innovatsiooni ja mida saame juba homme ära teha selleks, et rakendada uudseid lahendusi tervishoius?

Arutelus osalejad: Liis Kruus (Tervisekassa), Priit Kruus (Dermtest), Piret Hirv (Connected Health klaster, Tehnopol), Marius Arras (Confido)

Arutelujuht: Neeme Raud (ajakirjanik)

Kl 14-15.30 Rohepööre tervishoius — kas ja mis hinnaga on kliimaeesmärgid tervishoius saavutatavad?

Rohepöörde mõjust tervishoiule ei ole seni veel põhjalikumalt räägitud, kuid muutused on ukse ees. Arutelu eesmärk teadvustada rohepöörde mõjusid tervisevaldkonna näitel. Püüame üheskoos arutlevalt avada rohepööret ning mõtestada seatud eesmärke tervisevaldkonna kui põhiõiguste vaates ühe olulisema valdkonna kaudu.

Arutelus osalejad: Kristi Klaas (Riigikantselei rohepoliitika koordinaator), Maarjo Mändmaa (Sotsiaalministeeriumi kantsler), Tõnis Allik (Eratervishoiuasutuste Liidu juht), Randel Länts (SKIA Consult, juhatuse liige)

Arutelujuht: Priit Hõbemägi (Postimehe peatoimetaja)

Kl 16-17.30 Madalal rippuvad viljad — tervishoiu toimetulekust

Tervishoiu väljavaade on nukker – ees ootab eelarveauk, pikemad järjekorrad ja patsiendi suurem omaosalus. Analüüse on palju, otsuseid märksa vähem. Eksperdid otsivad arutelus kohti, kus tervishoius targemalt ressursse kasutada. 

Arutelus osalejad:

Ekspertide paneel: Janar Holm (riigikontrolör), Toomas Palu (Maailmapanga tervishoiu ekspert), Kadri Mägi-Lehtsi (Eesti Tööandjate Keskliidu tervishoiu töörühma juht), Andrus Loog (Eesti Eratervishoiuasutuste Liidu juhatuse liige), Pille Banhard (Tervisekassa juhatuse liige)

Poliitikute paneel: Riina Sikkut (terviseminister, SDE), Andres Sutt (Riigikogu liige, Reformierakond), Aivar Kokk (Riigikogu liige, Isamaa), Lavly Perling (Parempoolsed)

Arutelujuht: Annika Uudelepp (Confido juhatuse liige), Ott Pärna (ettevõtja, majandusekspert)

Vaata järele Tervise tuleviku ala eelmise päeva arutelude salvestust:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles