Levinud tegur tõstab oluliselt südamehaiguste tekke ohtu

PM Tervis
Copy
Kõrge veresuhkur kahjustab nii suuri kui väikeseid veresooni
Kõrge veresuhkur kahjustab nii suuri kui väikeseid veresooni Foto: Shutterstock

Kõrgenenud veresuhkru tasemega meestel ja naistel on 30–50 protsenti suurem risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse isegi siis, kui see jääb alla diabeediks loetava lävendi, näitas uus Ühendkuningriigi uuring.

Meestel, kellel on kõrgenenud veresuhkur, aga veel mitte päris diabeet, on 30 protsenti suurem risk südame-veresoonkonnahaiguste tekkeks. Naistel, kellel on kõrgenenud veresuhkur, aga mida ei saa lugeda diabeediks, on 30–50 protsenti suurem risk südame-veresoonkonnahaiguste tekkeks.

Diagnoositud diabeediga patsientidel oli risk lausa kahekordne.

Uuring näitas ka, et diabeediga diagnoositud naiste suurem risk võrreldes meestega haigestuda mistahes südame-veresoonkonnahaigusse kadus, kui võeti arvesse muudetavaid tegureid, nagu kehamõõtmed ja ravimite kasutamine.

Teadlased avastasid tõendeid selle kohta, et kui veresuhkru tase on «normaalses» vahemikus, siis mida madalam see on, seda rohkem ollakse südame-veresoonkonnahaiguste eest kaitstud.

Võrreldes normaalse veresuhkru tasemega inimestega oli madalaima tasemega inimestel 10 protsenti väiksem risk haigestuda mistahes südame-veresoonkonnahaigusse.

Uuring avaldati mainekas ajakirjas The Lancet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles