AVASTUS Levinud vürts aitab kaotada keharasva

PM Tervis
Copy
Kardemoni kaubastatakse kupardena, seemnetena või peeneks jahvatatud pulbrina. Et eeterlik õli võimalikult kaua säiliks, hoitakse seemneid kupardes
Kardemoni kaubastatakse kupardena, seemnetena või peeneks jahvatatud pulbrina. Et eeterlik õli võimalikult kaua säiliks, hoitakse seemneid kupardes Foto: Shutterstock

USA teadlaste uus uuring näitas, et kardemoni tarbimine suurendab söögiisu, aga aitab kaotada keharasva ja vähendada põletikku, vahendab Medical Xpress.

Kardemon on populaarne vürts, millel on soe taimne maitse ja aroom. Kardemoniseemnete tarbimine suurendas hiirte energiakulu ja vähendas rasvamassi, nähtus Texas A&M põllumajandus- ja bioteaduste kolledži uuringus.

«Leidsime, et see vürts võib põletada kaloreid ja säilitada kehakaalu, suurendades samal ajal söögiisu ja toidutarbimist,» ütles toiduteaduste professor Luis Cisneros-Zevallos.

Uuringud viidi läbi elusloomadega, söötes neile tavatoiduga erinevas annuses kardemoniseemneid. Ilmnes, et kardemon kasvatab söögiisu, kuid suurendab ka energiakulu ja rasvamassi vähenemist, ütles Cisneros-Zevallos.

Uuring annab ka hinnangulised annused inimestele – vähemalt 77 milligrammi kardemonis sisalduvaid bioaktiivseid aineid umbes 60 kilo kaaluvale täiskasvanule. Kasu toova annuse võib teadlaste sõnul seega saada, kui tarbida iga päev vähemalt kaheksa kuni kümme kardemonikupart.

Uuring kinnitas, et kardemon mõjutab närviahelaid, mis reguleerivad rasvkoe lipolüüsi ja mitokondriaalset oksüdatiivset ainevahetust maksas ja skeletilihastes.

Cisneros-Zevallos lisas, et teised seotud uuringud on näidanud, et kardemonil on põletikuvastased omadused. Tema uuringute järgi võib kardemon vähendada kehas kerget põletikku, millest võib kujuneda krooniline põletik, millega omakorda kaasnevad erinevad haigused.

«Meie meeskond on avastanud suurepärase võimaluse kasutada kardemoni terviseedendajana,» ütles ta.

Uuring avaldati International Journal of Molecular Sciences uues numbris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles