Abordikeeld on ohtu pannud nii sündivate laste kui ka emade tervise

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
2022. aasta abordiõiguste protestid Ameerika Ühendriikides.
2022. aasta abordiõiguste protestid Ameerika Ühendriikides. Foto: Pexels

Abordipiirangute karmistamine Floridas on tekitanud muret rasedatele emadele ning juurdepääs vajalikule tervishoiule on piiratud. Protestid kardavad, et üha rohkemate naiste elud on ohtu sattumas.  

Hiljutine seadusandlus, mis on hetkel õiguslike vaidluste tõttu peatatud, pakub kuue nädala pikkust abordikeeldu, erandolukordadeks on vägistamine ja inimkaubandus. Teiste riikide kogemused sarnaste seaduste rakendamisel näitavad, et need erandid ei pruugi naiste tervist piisavalt kaitsta. 

Juurdepääs arstiabile puudub 

Alabbama ja Mississippi, kus on rakendatud rangemad abordikeelud pärast Ülemkohtu otsust Roe vs Wade'i kohta, pole alates 2022. aasta juulist teatatud ühestki abordist. Näiteks on Texases 13 raseduse komplikatsioonidega naist kaevanud meditsiininõukogu kohtusse abordi keelamise tõttu. Need on juhtumid rõhutamaks piiravate abordiseaduste võimalikke tagajärgi patsientide tervisele ja heaolule. Kui nii edasi jätkub, võivad aborti soovivad naised veelgi äärmuslikumaks minna. 

Erand ei kinnita reeglit 

Kuigi Florida pakutav seadusandluse näeb ette, et vägistamine ja inimkaubandus on erandolukorrad, mille puhul on abort õigustatud, on tegelikkus see, et paljud ohvrid on ka siis jäänud ilma abita. Nimelt on vajalik esitada sellises olukorras vajalik dokumentatsioon koos tõestusega ning otsuse vastu võtmiseks võib aega kuluda mitu nädalat. Ilmselt on see põhjuseks, miks kaks kolmandikku seksuaalrünnaku ohvritest ei teavita kuriteost, sest neil puuduvad piisavad tõendid juhtunu kohta või on otsuse langetamisel juba hilja. See tekitab küsimusi nende erandite praktilisuse ja tõhususe kohta. 

Komplikatsioonid 

Florida kavandatud keeld ei käsitle ka tõsiseid geneetilisi defekte, deformatsioone või kõrvalekaldeid, mida abordikeeld endaga kaasa tuua võib. 2021. aastal tehti selles osariigis 578 aborti selliste kõrvalekallete tõttu, millest umbes 60% toimus raseduse teises trimestris, kui tavaliselt tehakse loote ehhokardiogramme või ema diagnostilisi teste. Kui kuue nädala abordikeeld jääb kehtima, võivad naised, kes vajavad teise trimestri ajal terviseuuringuid, raseduse edasises järgus seista silmitsi oluliste väljakutsetega vajaliku arstiabi saamisel. 

Terviseriskid ja tagajärjed 

Rasedus ja sünnitus kaasavad endaga tõsiseid terviseriske, sealhulgas kõrget vererõhku, verejooksu ja verehüüvete teket. Ameerika Ühendriikides suri 2021. aastal üle 1200 naise raseduse või sünnitusega seotud põhjustel. Floridas oli 2020. aastal 100 000 elussünni kohta 21 rasedusega seotud surma. Abordipiirangud, mis piiravad juurdepääsu vajalikule arstiabile, võivad neid riske veelgi süvendada. 

Tervishoiutöötajate mured 

Arstid ja tervishoiutöötajad on väljendanud muret seaduslike riskide üle, millega nad silmitsi seisavad, võttes aborti tehes vastu teaduspõhiseid otsuseid. Texase uuring Policy Evaluation Project tuvastas mitu juhtumit 14 osariigis, kus abordipiirangud on põhjustanud ennetatavaid tüsistusi ja haiglaravi. Ameerika Sünnitusarstide ja Günekoloogide kolledž on rõhutanud arstide võimalusi teha otsuseid tõenduspõhiselt nii, et neil ei oleks hirmu süüdistuste, litsentsikaotuse või trahvide ees. 

Järeldus 

Florida pakutav kuue nädala pikkune abordikeeld, milles on ette nähtud erandid teatud juhtumite jaoks, tekitab suuri muresid naiste tervise ja arstiabile juurdepääsu osas. Muude riikide kogemused sarnaste seadustega näitavad, et need erandid võivad olla kättesaamatud või ebapiisavad naiste heaolu kaitseks. On oluline arvestada piiravate abordiseaduste võimalike tagajärgedega naiste eludele ja tervisele ning tagada, et tervishoiutöötajad saaksid teha tõenduspõhiseid otsuseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles