Koduapteek sügiseks valmis? Gripp ja külmetus ei hüüa tulles kunagi

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka / Shutterstock

Immuunsuse tugevdamine on tervise alus. Tugev ja hästi toimiv immuunsüsteem aitab võidelda infektsioonide, haigustekitajate ja kahjulike ainete vastu. Põhjalikult läbimõeldud koduapteegi ja regulaarse ning õigeaegse hoolitsuse läbi on võimalik enda ja oma pereliikmete immuunsüsteemi püsivalt tugevana hoida. Apotheka apteeker Karina Udaltsova räägib sellest, mis nõrgestab immuunsüsteemi, millele tähelepanu pöörata, kui eesmärgiks on lapse immuunsuse tugevdamine ning mida võiks sisaldada koduapteek, et saaksime püsida sügishooajal terved ja tugevad.

Kas oled ikka sügiseks valmis?

Öeldakse, et "eks sügisel näe, mis suvi on toonud". Kuigi selle lause mõte peitub peamiselt küll põllumeeste saagi sõltuvuses ilmast, siis kehtib see tegelikult väga hästi ka tervise kohta. Kui on olnud jahe, vihmane ja päikesevaene suvi, siis pole ka immuunsüsteem sügisel nii tugev kui see olla võiks.

Immuunsüsteem on tervise alus ja äärmiselt oluline kõigil neljal vahelduval ja eriilmelisel aastaajal. Kas oled mõelnud sellele, et tegelikult on igal aastaajal omad tervist nõrgestavad faktorid?

Sügisel, perioodil, mil ilmad on heitlikud ja temperatuurid kõikuvad, hakkavad ringi liikuma mitmed erinevad hooajalised viirushaigused. Kui ka suvel ei ole organism saanud piisavalt päikest, värsket õhku ja vitamiine, siis seda enam tuleks ennatlikult läbi mõelda just sellele aastaajale omased ohud ja nendeks oma koduapteeki uuendades võimalikult hästi valmistuda.

Mida peaks varuma oma koduapteeki sügiseks?

Koduapteegi abil viiruste vastu

Tervena püsimise juures mängib ennekõike rolli meie igapäevaelu ja tervislik rutiin. Pole saladus, et immuunsüsteemi alustalaks on piisav uni, kvaliteetne toidulaud ja mõõdukas füüsiline koormus. Kuid lisaks sellele leidub veel mitmeid efektiivseid võimalusi iseenda ja oma pere tervist parandada ja kaitsta.

Võimsad komponendid loodusest

Küüslauk, ingver ja mesi on läbi aegade tuntud ja ennast tõestanud looduslikud ja tervistavad vahendid. Klassikaline abiline immuunsüsteemi tugevdamiseks on küüslauk. Neile, kellele vänge lõhnaga küüslauk vastu hakkab, sobivad eriti hästi lõhnatud küüslaugukapslid.

Ka ingver toetab immuunsüsteemi, parandab vereringet ja tõhustab seedimist. Samuti aitab see hästi külmetuse korral, leevendades kurguvalu ja köha ning sobib hästi ka iivelduse vastu. Ingverit on saadaval nii tablettide, kapslite kui raviteena.

Mesi sobib hästi nii ingveritee sisse kui ka teiste raviteede magusamaks ja meeldivamaks muutmiseks. Mett tarbides peaks siiski meeles pidama, et seda ei tohiks lisada liiga kuuma vette – kui mett lisada üle 40 kraadisesse vette, siis kaotab see oma kasulikud omadused.

Organismi vastupanuvõime tõstmiseks sobivad ka punase päevakübara preparaadid. Punast päevakübarat on saadaval nii tablettide, siirupi kui ka tilkadena. Koduapteek võiks sisaldada ka greibiseemneekstrakti tilkasid, millel on antimikroobsed omadused nii viiruste kui ka bakterite suhtes, samas tugevdab see ka immuunsüsteemi. Greibiseemneekstrakti tuleks alati tarvitada lahjendatud kujul ning enne manustamist apteekriga nõu pidada, sest see ei sobi mõne ravimiga kokku.

Foto: Apotheka

 Loodus näitab sügisel oma teistsugust nägu – päikest on aina vähem ja pimeda aja tulekuga vähenevad D-vitamiini varud organismis kiiresti, kuid selle olulisus immuunsüsteemi töös on uskumatult suur. Uuringute järgi on üle pooltel eestlastest D-vitamiini tase alla normi, mistõttu on eriti oluline selle aastaringne tarvitamine. Ka C-vitamiini ei tohiks unustada. Jah, seda saab erinevatest puuviljadest, kuid sageli ei sööda puu- ja köögivilju kaugeltki piisavas koguses. Askorbiinhape on antioksüdant, mis aitab vähendada ja ennetada vabade radikaalide poolt tekitatavaid kahjustusi ja muuta immuunsüsteemi tugevamaks. C-vitamiini on saadaval tablettide, kapslite, dražeede või lahustuvate preparaatidena.

Tsink on samuti ülimalt oluline. See aitab immuunsust reguleerida ja osaleb hormoonide sünteesimises. Kui organismis on tsingist puudus, siis esimesena märgatakse tavaliselt kriimustuste ja haavade aeglast paranemist. Tsinki võib võtta nii kuurina kui ka igapäevaselt, jälgides soovituslikke koguseid ja ealisi norme.

Tsingiga koos sisaldub sageli samas preparaadis ka seleen. Seleen on antioksüdant ja see kaitseb organismi oksüdatiivset stressi kahjulike mõjude eest. Kui organismis on rohkelt vabasid radikaale, siis immuunsüsteem nõrgeneb ning aset leiab ka enneaegne vananemine. Seleeni tasemest organismis sõltub, kas külmetushaiguste perioodil üldse haigestutakse ning kui raskelt viirusi põetakse.

Külmetushaiguste raviks

Vahel tundub justkui oleksime kogu aeg haiged. Muidugi ei haigestu alati kõik pereliikmed ja ka haiged ei olda sageli samaaegselt. Tegelikult ongi külmetushaigusi ehk hooajalisi viiruseid meie kliimas päriselt vältida üsna võimatu. Gripi kui ühe raskemini kulgeva ülemiste hingamisteede viiruse ennetamiseks on kõige parem kaitse vaktsineerimine. Ravi on aga sümptomaatiline. Ka kergemate külmetushaiguste koduse ravi meetodid on üsna sarnased ja kõik vajalik võiks koduapteegis olemas olla. Vaatame, millised vahendid koduapteegist aitavad kiiremini terveneda ja haigussümptomeid leevendada.

1. Kindlasti tuleb varuda aega lihtsalt niisama olemiseks ja magamiseks. Organism vajab haiguse ajal eelkõige puhkust ja rahu. Ku uni haiguse ajal ei tule, võib proovida melatoniini.

2. Ülimalt oluline on tarbida rohkelt vedelikku, nii vett kui ka taimeteesid, millele võib maitse meeldivamaks muutmiseks lisada mett.

3. Lisaks vedelikule mängib suurt rolli üldine immuunsüsteemi turgutamine, mis aitab kaasa kiiremale paranemisele. Siin tulevad appi tsink, seleen, punane päevakübar, greibiseemne ekstrakt jpm.

4. Palavikku ei peaks kartma kuna tegemist on keha loomuliku kaitsereaktsiooniga haigustekitajate vastu. Muidugi, kui palavik on pikemalt 38,5 kraadi või kõrgem, siis võib võtta palavikualandajat. Eriti just lastel ei tohiks lasta palavikku liiga kõrgeks. Imikutele ja väikelastele sobivad palaviku alandamiseks nii küünlad kui ka siirup.

5. Nohu vastu aitab meresoolalahus. Kui nina on kinni ja turses, võiks proovida hüpertoonilist merevee lahust. Väikelapsed, kes hästi nuusata ei oska, saavad abi Rhinomeri ninaaspiraatorist. Kui nina on ikkagi väga kinni ja segab magamist, siis võib kasutada ksülometasoliini sisaldavaid tilkasid või spreisid.

6. Köha korral on valida erinevate siirupite, tablettide, lahustuvate tablettide ja pulbrite vahel, olenevalt sellest, kas tegemist on kinnise või lahtise köhaga. Väikestele lastele, kes ei oska veel hästi röga välja köhida, võiks rinnale määrida hanerasvasalvi või eeterlike õlidega Hustagil palsamit. Kindlasti on suureks abiks ka inhalaatori kasutamine.

7. Kurguärrituse ja valu vastu sobivad suurepäraselt taruvaiku ja saialille sisaldavaid õlipihustid, kuna need leevendavad ärritust ja mõjuvad samas ka põletikku alandavalt.

8. Külmetusevastased kuumad joogid aitavad sümptomeid leevendada, vähendades ninaturset ja kurguvalu.

9. Valu vastu sobivad paratsetamool, ibuprofeen ja teised apteegi käsimüügis saadaval olevad ravimid. Valida saab nii tablettide, lahustuvate tablettide kui ka suposiidide vahel.

NB! Inhalaatori valikust loe lähemalt meie artiklist "Kuidas valida õiget inhalaatorit ja mis on nende vahe?" 

Traumade esmaabiks

Sügise saabumine ei päästa kahjuks traumaohust, kuigi aktiivset ringi liikumist, matkamist ja seiklemist jääb ilmselt suvega võrreldes tõesti vähemaks. Traumade esmaabiks peaks tegelikult vahendid valmis olema aastaringselt. Sügis-talvisel perioodil kaasneb külmade ilmadega taas libedus ja kukkumise oht. Lisaks selle alustavad inimesed taas aktiivsemalt erinevate treeningutega. Koduapteegis võiks olemas olla valik tooteid, mis sobivad kasutamiseks kukkumisest tingitud vaevuste korral.

  • Külmakompress, milleks sobib väga hästi külmakott geeliga. Geelikotti võiks hoida vigastatud kohal kuni 20 minutit järjest.
  • Külmaspreid ja külmageelid. Sobivad hästi kui nahk on jäänud terveks. Spreide ja geelide toimel valu väheneb, veresooned ahenevad ja turse väheneb.
  • Hepariini sisaldavad geelid aitavad sinikatel kiiremini taanduda.
  • Kukkumisega kaasneva valu vastu sobivad hästi paratsetamool, ibuprofeen või deksketoprofeen.
  • Elastikside või kinesioteip aitavad juhul, kui vigastada on saanud liiges.
  • Kui valu, turse ja ebamugavus ei möödu mõne päeva jooksul, tuleks pöörduda nõu pidamiseks perearsti poole.

Appi, laps jäi jälle haigeks!

Sügisel alustavad lapsed jälle kooliteed ning suurtes kollektiivides liiguvad erinevad viirused juba väga kiiresti. Ka lasteaialapsed haigestuvad, ja veel eriti sagedasti, kuna nende immuunsüsteemid ei ole veel lõplikult välja arenenud. Kindlasti tuleks ravimeid ja tervisetooteid koduapteeki valides lähtuda iga lapse individuaalsetest vajadusest ja tervise iseärasustest. Väga on oluline on veenduda, et laps ei oleks ühegi ravimi koostisosa vastu allergiline. Külmetushaiguste perioodil on laste puhul kõige olulisem tagada neile piisav uneaeg ja kvaliteetne toit ning pöörata suuremat tähelepanu immuunsüsteemi tugevdamisele.

Foto: Apotheka

Lapse immuunsüsteem

Lapse immuunsüsteem on alles arengujärgus, kuid seda on võimalik väga edukalt toetada. Sageli ei toitu lapsed just kõige tervislikumalt ning armastavad tarbida liigselt suhkrut sisaldavaid vahepalasid, mis kahjustavad soole mikrofloorat. Seetõttu võiks koolilapse koduapteek sisaldada probiootikume. Need aitavad hoida soolte head mikrofloorat ja seeläbi tugevdada immuunsüsteemi.

Lapse immuunsüsteemi aitavad toetada ja tugevdada ka vitamiinid. C-vitamiin aitab peletada väsimust ja tõstab lapse organismi vastupanuvõimet. Kindlasti ei saa lapsed hakkama ka D-vitamiinita.

Väga oluline on püüda viia lapse stressitase miinimumini ja tagada turvaline kasvukeskkond. Immuunsüsteem on tihedalt seotud vaimse tervisega ning stress, pinged ja liigne koormus nõrgestavad immuunsüsteemi nii lastel kui täiskasvanutel. Kui kõik on nii füüsilise kui vaimse poole pealt justkui korras, kuid siiski püsib kahtlus, et immuunsüsteem on veidi liiga nõrk, tasub alati pidada nõu oma perearstiga.

Copy
Tagasi üles