See muutus köögis aitab säästa tervist

PM Tervis
Copy
Toidu kõrbemise jälgedega pliit. Foto on illustratiivne.
Toidu kõrbemise jälgedega pliit. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Üks populaarsemaid strateegiaid energiatõhususe suurendamiseks ja kodude saaste vähendamiseks – mis põhjustavad ligikaudu 10 protsenti kasvuhoonegaaside heitkogustest – on üleminek gaasipliitidelt elektripliitidele. Rahvusvaheline teadlaste meeskond uuris tervise- ja keskkonnamõjusid programmi raames, mille käigus pandi 750 000 Ecuadori leibkonda induktsioonpliidid.

USA teaduste akadeemia väljaandes teatavad teadlased, et nii kasvuhoonegaaside heitkogused kui ka haiglaravi määr langes riiklikul tasandil programmi esimese kuue aasta jooksul, vahendab Medical Xpress.

«Meie uuring laiendab kasvavat tõendite hulka, mis viitavad sellele, et gaasilt elektrile üleminekust, kui võrk on roheline, võib olla kasu nii kliimale kui ka tervisele,» ütles uuringu peamine autor Carlos Gould, California San Diego ülikooli Herbert Wertheimi rahvatervise kooli dotsent.

Ecuadori jõupingutuste eesmärk induktsioonpliitide kasutamise edendamisel oli vähendada vedelgaasi tarbimist ja asendada see riigi hüdroenergiast toodetud elektriga. Ecuadori «tõhusa toiduvalmistamise programm» võimaldas Gouldil ja kolleegidel Ecuadori San Francisco de Quito ülikoolist, Stanfordi ülikoolist ja Columbia ülikoolist hinnata selle mõju elektritarbimisele, kasvuhoonegaaside heitkogustele ja tervisele.

Aastatel 2015–2021 paigaldati induktsioonpliit kümnendikku Ecuadori leibkondadest. Teadlased analüüsisid sel perioodil 130 miljoni majapidamise igakuist kommunaalmakset ja hindasid, et programmi tulemusel suurenes elamute elektrienergia tarbimine viie protsendi võrra ja vedelgaasi tarbimine vähenes üle seitsme protsendi. Ilmnes, et kui võrku toitis hüdroelektrienergia, siis vähenesid aastatel 2015–2021 kasvuhoonegaaside heitkogused seitsme protsendi võrra.

Teadlaste sõnul nähtus samuti, et gaasipliitidest loobumine vähendab veidi ka hingamisteede haiguste, kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse kui ka kõigi muude terviseprobleemide tõttu tekkivat haiglaravi vajadust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles