Paljutõotav vähivastane aine peitub armastatud juures

PM Tervis
Copy
Lagritsajuurest valmistatakse komme ja kasutatakse teisteski toitudes.
Lagritsajuurest valmistatakse komme ja kasutatakse teisteski toitudes. Foto: Shutterstock

Lagritsajuurt on kasutatud traditsioonilises hiina meditsiinis pikka aega. Uus uuring näitas, et juurest pärit ühend on lootustandev võitluses kõhunäärmevähi vastu, vahendab New Atlas.

Lagritsajuur on kaunvili, mida on iidsetest aegadest kasutatud mitmesuguste haiguste puhul, kuigi selle kasutamise eeliste kohta tervist tugevdava vahendina on vähe teaduslikke tõendeid. Lagritsajuureühend glütsürritsiin on umbes 50 korda magusam kui roosuhkur ja see leidis lagritsatena tee kommiletile.

Nüüd on Hongkongi baptistiülikooli (HKBU) uuringus pälvinud tähelepanu teine ühend. Arvutimodelleerimist kasutades tegid sealsed teadlased kindlaks, et flavonoidil nimega isolikviritigeniin (ISL) võib olla potentsiaali kõhunäärnevähiga võitlemisel.

ISL-i tõhususe testimiseks kasutasid HKBU teadlased laborikatsetes inimese kõhunäärmevähirakkudel aine kahte erinevat kogust. Ilmnes, et rakud, millele lisati 12,5 mikromeetrit (μM) ISL-i, surid vaid poole kiiremini kui töötlemata rakud, samas kui need, mis puutusid kokku 25 μM flavonoidiga, surid töötlemata kontrollrühmaga võrreldes 80 protsendi võrra hoogsamalt.

Hiiremudelite juurde liikudes nägid teadlased taas muljetavaldavaid tulemusi. Hiirtel, kellele manustati 60 mg/kg ISL-i 21 päeva jooksul, olid kõhunäärmekasvajad oluliselt väiksemad kui liigikaaslastel, kes said ainet poole vähem. Seevastu kontrollrühma kasvajate suurus oli 21-päevase katse lõpus suisa mitu korda suurem kui ISL-i saanutel.

Kui ISL kombineeriti hiirtel kemoterapeutilise ravimiga, nägid teadlased, et see suurendas keemiaravi efektiivsust 18 protsendi võrra.

Meeskond arvab, et ISL on tõhus, kuna see blokeerib hilises staadiumis vähirakkudes protsessi, mida nimetatakse autofaagiaks. Viimase käigus puhastavad rakud end kahjustatud või üleliigsetest komponentidest. Varajases staadiumis vähi korral aitab autofaagia vältida vähi metastaaside teket. Kuid haiguse hilisemates staadiumides võib autofaagia tegelikult aidata kaasa vähi levikule, nii et protsessi blokeerimine võib olla üks viis haiguse kontrolli all hoidmiseks.

«Selle uuringu tulemused avavad uue võimaluse ISL-i kui uudse autofaagia inhibiitori arendamiseks kõhunäärmevähi ravis,» ütles HKBU Hiina meditsiinikooli dotsent Joshua Ko Ka-Shun. «Loodame teha koostööd teiste uurimispartneritega, et hinnata ISL-i tõhusust ja võimalikku kliinilist rakendust kõhunäärmevähi ravis.»

Uuring avaldati ajakirjas Phytomedicine ja seda esitleti äsja Itaalias Torinos toimunud Euroopa vähiuuringute ühingu 2023. aasta kongressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles