Argine tegevus võib muuta ebasoovitavalt silmade kuju

PM Tervis
Copy
Silm
Silm Foto: Shutterstock

Liiga palju aega ekraaniaega võib pikendada silmamune ja suurendada teiste silmaprobleemide riski.

Pärast tundidepikkust ekraaniaega võib tekkida silmade ümbruses valu ja pikema aja jooksul nägemine halveneda.

Kuidas aga liigne ekraaniaeg silmi kahjustab?

Imikud kalduvad nägema kaugel asuvaid objekte selgemalt kui lähivaates, sõnas Ühendkuningriigis asuva Bradfordi ülikooli dotsent ja optometrist Neema Ghorbani Mojarrad Live Science'ile. «Kasvades reageerivad meie silmad visuaalsele keskkonnale ja geneetilistele signaalidele, et saavutada täiuslik nägemine,» ütles ta.

Müoopia või lühinägelikkusega inimestel ei suuda silm seda kohanemisprotsessi peatada ja «silm kasvab jätkuvalt», suurendades selle läätse ja silma tagaosas asuva valgustundliku võrkkesta vahelist kaugust, selgitas Ghorbani Mojarrad. Ta lisas, et pidev lähedale vaatamine, sealhulgas töö ekraanide taga, on tegur, mis võib seda kahjulikku muutust juhtida.

Kui keskendume millelegi vahetus läheduses, tõmbuvad kokku silma ripslihased, mis reguleerivad läätse kuju, andes sellele sfäärilisema kuju, et teravustada kujutis võrkkestal. Oletatakse, et ripslihaste liigne kasutamine võib viia nende paksenemiseni, mis vähendab silma võimet lõdvestada läätse, nii et see saaks tagasi lameda kuju.

See võib silmamuna pikendada, põhjustades püsivaid muutusi selle struktuuris ja võimes võrkkestale valgust koondada. Kui vaadata pikenenud silmadega kaugel asuvaid objekte, satub fookuspunkt võrkkesta «ette», muutes objektid uduseks.

Kui kasutame ekraane, on need tavaliselt näo lähedal, mistõttu võib ekraani liigne kasutamine kaasa aidata lühinägelikkuse tekkele.

Ekraani kasutamine võib kujutada endast veelgi suuremat ohtu lastele, kelle silmad pole veel täielikult arenenud. Ajakirjas Lancet Digital Health avaldatud 2021. aasta metaanalüüsis, mis hõlmas enam kui 3000 uuringut, leiti märkimisväärse seos ekraaniaja ja noorte inimeste lühinägelikkuse vahel. Teises uuringus, mis avaldati 2022. aastal ajakirjas BMJ Open, leiti, et digiseadmete suurem kasutamine kaugõppeks Covid-19 pandeemia ajal põhjustas või süvendas lastel nägemishäireid, sealhulgas lühinägelikkuse kiiret progresseerumist.

Ghorbani Mojarrad nentis, et tegurid nagu vähene väljas viibimine, lähedale vaatamist nõudev töö ja geneetika võivad suurendada lühinägelikkuse riski. Kuna lühinägelikkuse esinemissagedus on viimastel aastatel kiiresti tõusnud, eriti laste puhul, on selle olulisteks põhjustajateks ilmselt elustiilitegurid, sealhulgas liigne ekraaniaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles