HEA ELU TEEJUHT Olude sunnil lasteta (13)

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Uuringutest leiab kinnitust, et lasteta naised ei ole üksildased õnnetud veidrikud. Nad nimetavad hulganisti teisi asju, mis nende elule sügavuse andsid.
Uuringutest leiab kinnitust, et lasteta naised ei ole üksildased õnnetud veidrikud. Nad nimetavad hulganisti teisi asju, mis nende elule sügavuse andsid. Foto: Shutterstock

Üks lohakalt ette valmistatud teadusuuring lõi hilissuvise meedia kihama, kergitades taas pinnale vana valu eesti rahva kestmajäämise pärast. Naised, miks te ei sünnita?! Küsime seda neilt naistelt, kellel lapsi pole, äkki saame siis väljasuremise saladusele jälile? Sotsiaalpsühholoogilisest vaatenurgast hea teemapüstitus põrutas aga sajaga vastu eetikamüüri ja nüüd me tõenäoliselt ei saagi teada, kas naisi hoiab tagasi meestepuudus, rahapuudus, lasteaiakohtade puudus, usalduse puudus riigi vastu või veel miski muu.

Selle küsimusega ei ­murta pead ainult Eestis, vaid teisteski riikides – mida kiiremini vananeb ühiskond, seda tungivamalt vaadatakse otsa sünnitusealistele naistele.

Paljudele naistele ja meestele on lastetus valus teema. Maailmas on 80 miljonit paari, kes lapsi ei saa. Paljud näevad enda ravimisega ränka vaeva ja maksavad viljatus­kliinikutele hiigelsummasid, paljud neist kogevadki lõpuks katseklaasibeebi õnne, paljudele aga saab osaks traagiline pettumus. Nemad saavad osatamisest «kui sa pole kolme last sünnitanud, siis ära tule siin sõna võtma» kõige valusamini pihta. Ülekohtuselt mõjuvad ka näägutamised «kes su eest siis hoolitseb, kui sa vanaks jääd» või «meie rahvus sureb sinu pärast välja».

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles