AVASTUS Lillkapsas aitab sügisel levinud terviseprobleemi vastu

PM Tervis
Copy
Brokoli, lillkapsas ja muud ristõielised köögiviljad mõjuvad ajule ja vereringele hästi
Brokoli, lillkapsas ja muud ristõielised köögiviljad mõjuvad ajule ja vereringele hästi Foto: Ekaterina Fedotova / PantherMedia / Ekaterina Fedotova

Köögiviljades, nagu brokolis või lillkapsas, sisalduvad molekulid aitavad säilitada tervet kopsubarjääri ja leevendavad nakkust, avastasid Francis Cricki instituudi teadlased.

AHR ehk arüülsüsivesiniku retseptor  on valk, mida leidub barjäärides, nagu soolestik ja kopsud. Ristõielistes köögiviljades (nt lehtkapsas, lillkapsas, spargelkapsas või peakapsas) sisalduvad looduslikud molekulid aktiveerivad pärast söömist AHRi.

AHRi mõju immuunrakkudele on teada, kuid see ajakirjas Nature avaldatud uurimus näitab nüüd, et AHR on väga aktiivne ka kopsuveresooni vooderdavates endoteelirakkudes.

Kopsubarjäär keha ja välisõhu vahel koosneb ainult kahest kihist, üks endoteelirakkudest ja teine epiteelirakkudest, sest see peab võimaldama hapnikul siseneda. Barjääri tuleb hoida tugevana reostuse või viiruste ja bakterite vastu.

Teadlased tegid hiirtega katseid, et näidata, kuidas AHR mõjutab kopsubarjääri. Kui hiired nakatusid gripiviirusega, leiti kopsude õhuga täidetud kambrikestest verd, kuna see oli lekkinud läbi kahjustatud barjääri. Seejärel näitasid teadlased, et AHR suutis takistada barjääri lekkimist: kui AHR oli üleaktiveeritud, täheldati kopsudes vähem verd.

Samuti ei kaotanud suurenenud AHRi aktiivsusega hiired grippi nakatudes nii palju kaalu ja suutsid algse viiruse kõrval paremini võidelda bakteriaalse infektsiooni vastu.

Kui AHRi avaldumist takistati nakatunud hiirte kopsude endoteelirakkudes, nähti õhuruumides rohkem verd ja immuunrakke, mis näitasid barjääri suuremat kahjustust.

Nakatunud hiired ei söönud haigena nii palju, mistõttu vähenes nende AHRi aktiveerivate molekulide tarbimine ja AHR-süsteem oli vähem aktiivne, tulemuseks oli rohkem kopsukahjustusi.

Teadlaste sõnul näitavad tulemused, et AHRil on kaitsev toime kopsubarjäärile, mida infektsioon mõjutab, kuid seda saab parandada õige toitumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles