ETTEVAATUST See kodusisustusse kuuluv objekt toob lastele kaasa suuri vigastusi

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Peatraumade arv on viimasel aastakümnendil tõusnud. Näiteks on sellel ajaperioodil noorte spordist põhjustatud peatraumade arv erakorralise meditsiini osakondades kasvanud 40 protsenti
Peatraumade arv on viimasel aastakümnendil tõusnud. Näiteks on sellel ajaperioodil noorte spordist põhjustatud peatraumade arv erakorralise meditsiini osakondades kasvanud 40 protsenti Foto: Pexels

Laeventilaatorid on paljudes kodudes tavalised, pakkudes jahutust ja õhuringlust, ent ajakirjas Pediatrics avaldatud uuring rõhutab, et lisaks paljudele kasuteguritele tekitab nende olemasolu lastele märkimisväärset peavigastuste ohtu. 

Ameerika Ühendriikide Tarbijakaitse andmetel põhinev uuring näitab, et igal aastal ravitakse umbes 2300 lapse peavigastust, mis on seotud laeventilaatoritega. Tegelik vigastuste arv on tõenäoliselt suurem, kuna paljudest juhtumitest teatata. Vigastused ulatuvad lõikehaavadest ajukahjustusteni ja koljuluumurdudeni. 

Tähelepanuta jäetud oht 

Uuringu autor ja epidemioloog Holly Hughes Garza selgitab, et uuringu keskpunktis on lapsed, kes on oma vigastuste tõttu pöördunud erakorralise abi osakonda. Selle tõttu on vigastatud laste arv tõenäoliselt palju suurem. Doktor Garza rõhutab teadlikkuse ja ennetamise vajadust, kuna isegi näiliselt nii tühised objektid võivad põhjustada tõsiseid peavigastusi. 

Vigastuste iseloom

Kõige sagedamini esinenud vigastused laeventilaatoritega kokkupuute tagajärjel on lõikehaavad, kuid andmete põhjal tuleb ette ka palju ajukahjustusi ja koljuluumurde. Erakorralise meditsiini arst doktor Sarah Combs Washingtoni riiklikust lastehaiglast selgitab, et kuigi need vigastused võivad tunduda haruldased, esineb neid siiski tihedamini, kui me arvata oskaksime ning on väga tõsised, arvestades laeventilaatorite kiirust ja jõudu, millega see lapse pead tabab. Doktor Combs hoiatab, et rasketest metallidest valmistatud lambid võivad olla eriti ohtlikud. 

Kõige ohustatumad vanuserühmad

Laeventilaatoritest põhjustatud peavigastused esinevad kõige sagedamini kahel vanuserühmal: alla ühe aasta vanused lapsed ja nelja-aastased lapsed. Imikute puhul on laeventilaatori vigastused tekkinud lapse tõstmise või õhkuviskamise käigus. Lapsevanemate sõnul, kelle lastega on niiviisi juhtunud, sõltub kõik mööbli paigutusest. Näiteks juhtub õnnetus tõenäolisemalt siis, kui kodus on narivoodi, mis ulatub lae alla. 

Ennetamine ja teadlikkus 

Selliste vigastuste ära hoidmiseks rõhutavad Garza ja Combs teadlikkust ja ennetavate meetmete tähtsust. Näiteks soovitab doktor Combs lastevanematel hinnata toa ja mööbli paigutust ning arvestada laeventilaatorite võimalike ohtudega, mis hõlmab voodite ja mööbli asukoha hindamist laeventilaatorite suhtes. 

Lõppude lõpuks peaks peamine prioriteet olema laste heaolu ja turvalisuse tagamine, kasutades selleks vastavaid meetmeid, et vähendada sageli tähelepanuta jäetud laeventilaatoritega seotud riske. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles