AVASTUS Selle tingimuse korral on oluliselt suurem risk koroonasse nakatuda

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: www.freepik.com

Kokkupuutel Covidit põhjustava koroonaviiruse kõrge tasemega võib vaktsineerimise ja varasema nakatumise käigus tekkinud immuunsus osutuda vähem tõhusaks, ilmnes Yale'i ülikooli, Florida ülikooli ja Connecticuti korrektsiooniosakonna koostöös.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud leiud viitavad, et tihedalt asustatud kohtades võivad nakkuse taset vähendavad meetmed nagu maskide kandmine, parem ventilatsioon ja distantsi hoidmine pakkuda täiendavat kaitset uute nakatumiste ennetamisel nende hulgas, kes on juba vaktsineeritud või varem nakatunud.

Uuring tehti Connecticuti korrektsiooniosakonna süsteemis, et mõista, kas pärast vaktsineerimist või varasemat nakatumist saadud immuunsus oli vähem efektiivne olukordades, mil inimesed puutusid kokku kõrge viirusetasemega, ütles uuringu peamine autor Margaret Lind, Yale'i rahvatervise kooli teadlane ajakirjas Medical Xpress.

«Meil oli ainulaadne võimalus sellele küsimusele vastata, kuna korrektsiooniosakond oli käivitanud intensiivse Covid-19 testimisprogrammi ning tuvastasime ja isoleerisime nakatunud isikud,» lisas dr Byron Kennedy, Connecticuti korrektsiooniosakonna peaarst ja Yale'i rahvatervise kooli dotsent.

Uurijad jälgisid 15 444 Connecticuti korrektsiooniasutuste elaniku nakatumisi ajavahemikul juunist 2021 kuni maini 2022, mil esines kaks epideemilist lainet seoses Covid-19 delta- ja omikronvariantidega. Samuti määrati kindlaks, millised inimesed olid kokku puutunud Covid-19 positiivse kaaselanikuga ehk kel oli olnud kokkupuude viiruse kõrge tasemega.

Uuringust selgus, et delta- ja omikroni epideemiliste lainete ajal oli vaktsineerimise, varasema nakatumise ja nii vaktsineerimise kui ka nakatumise (hübriidimmuunsus) teel omandatud immuunsus nõrgem, kui inimesed elasid nakatunud kaaslasega ühes kambris.

Delta-laine ajal ennetas vaktsineerimine nakatumist 68 protsendil elanikest, kellel polnud tuvastatud kokkupuudet haigega. Kuid see oli vaid 26 protsendil juhtudest tõhus neil, kes jagasid kambrit nakatunuga. Varasem nakatumine oli nakkuse ennetamiseks 79 protsendil juhtudest tõhus, kui polnud dokumenteeritud kokkupuudet nakkuskandjaga. Kuid ainult 41 protsenti tõhus, kui kambrit jagati nakatunud isikuga. Hübriidimmuunsus pakkus kõige paremat kaitset, olles vastavalt 95 protsenti ja 71 protsenti tõhus inimeste puhul, kellel polnud nakkusallikaga dokumenteeritud kokkupuudet ja kes jagasid nakatunuga elupinda.

Omikronvariandi puhul täheldati sarnaseid mustreid. Vaktsineerimise tõhusus oli 43 protsenti, kui polnud dokumenteeritud kokkupuudet nakkusallikaga, kuid vaid neli protsenti tõhus, kui kambrit jagati nakatunuga.

Varasem nakatumine andis 64-protsendise kaitse, kui polnud dokumenteeritud kokkupuudet, kuid oli ainult 11 protsenti efektiivne juhul, kui elanik jagas nakatunuga kambrit. Hübriidimmuunsus pakkus 20-protsendist kaitset, kui kambrit jagati nakatunuga võrreldes 76-protsendise efektiivsusega elanike puhul, kellel polnud dokumenteeritud kokkupuudet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles