Teadlased leidsid viisi, kuidas diagnoosida Parkinsoni tõbe aastaid enne sümptomite ilmnemist

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Varajane avastamine ja õigeaegne ravi võivad vähendada neurodegeneratiivsete haiguste, nagu Parkinsoni tõbi, raskust ja aeglustada nende progresseerumist. Uues uuringus väidavad teadlased, et võrkkesta pildistamine võib diagnoosida Parkinsoni tõbe seitse aastat enne sümptomite ilmnemist.

Viimases uuringus, mis avaldati ajakirjas Neurology, tuvastasid Londoni ülikooli kolledži ja Moorfieldsi silmahaigla teadlased silmade skaneerimisel Parkinsoni tõve markerid, mida saab tehisintellekti abil analüüsida.

«See on esimene kord, kui keegi on midagi sellist leidnud ja need tulemused said võimalikuks tänu seni suurimale Parkinsoni tõve võrkkesta pildistamise uuringule,» ütlesid teadlased pressiteates.

Varasemad uuringud on näidanud, et võrkkesta pildistamine võib aidata tuvastada neurodegeneratiivseid seisundeid, sealhulgas Alzheimeri tõbe, hulgiskleroosi ja skisofreeniat.

Viimases uuringus kasutasid teadlased AlzEye andmebaasi – suurt võrkkesta kujutiste ja sellega seotud kliiniliste andmete baasi. Analüüsi korrati, kasutades tervete vabatahtlike andmeid Ühendkuningriigi biopangast. 

Meeskond salvestas osalejate üksikasjalikud võrkkesta kujutised, kasutades optilise koherentsustomograafia skannerit, mida kasutavad optometristid silmatestide jaoks. Seejärel hinnati neid pilte tehisintellekti abil, et leida muutusi võrkkesta spetsiifilises piirkonnas, mis viitab Parkinsoni tõvele.

«Üks Parkinsoni tõve unikaalseid omadusi on see, et haigus mõjutab teatud tüüpi ajurakke, mis kasutavad dopamiini-nimelist hormooni. Meil on ka silmas rakke, mis kasutavad dopamiini ja enamik neist paikneb kindlas rakus, mis asub võrkkesta kihis,» ütles viimase uuringu juhtiv autor dr Siegfried Wagner.

«Mind hämmastab see, mida saame silmade skaneerimisega avastada. Sellest meetodist võib peagi saada eelsõeluuringu tööriist haigusriskiga inimestele,» lisas Wagner.

Teadlased loodavad, et leiud sillutavad teed mitteinvasiivsele ja odavale diagnostikavahendile Parkinsoni tõve diagnoosimiseks tulevikus, kirjutab Medical Daily.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles