Jaapan alustas Fukushima tuumajaama vee ookeani laskmist

Copy
Kalastajate paadid Ukedo kalasadamas, Fukushima tuumajaama lähistel 24. augusti hommikul, mõned tunnid enne sealt vee ookeanisse pumpama hakkamist.
Kalastajate paadid Ukedo kalasadamas, Fukushima tuumajaama lähistel 24. augusti hommikul, mõned tunnid enne sealt vee ookeanisse pumpama hakkamist. Foto: FRANCK ROBICHON/SCANPIX

Jaapan alustas neljapäeval vee laskmist Fukushima tuumajaamast Vaiksesse ookeani, seda vaatamata kalurite vastuseisule ning Hiina ja Lõuna-Korea ägedatele protestidele.

Tuumajaama operaatorfirma TEPCO edastatud otsevideos oli näha insenere istumas arvutiekraanide taga ning kuulda üht ametnikku lausumas, et pumpade ventiilid on avanemas.

ÜRO tuumajärelevalveagentuur, mis plaani heaks kiitis, saadab protseduuri jälgima oma eksperdid ning TEPCO töötajad võtavad hiljem neljapäeval veeproove.

TEPCO pumpab neljapäevast kuni 2024. aasta märtsini neljal korral vett ookeani. Esimene pumpamine kestab umbes 17 päeva.

Fukushima Daiichi tuumajaama Jaapanis tabas 2011. aasta märtsis maavärina järel hiigeltsunami.

Fukushima rajatisse on pärast tsunamit, mis jaama tugevalt kahjustas, kogunenud umbes 1,33 miljonit kuupmeetrit põhjavett, vihmavett ja jahutamiseks kasutatavat vett.

Hiina väidab, et Jaapanil on endiselt palju probleeme seoses tuumajaama vee ookeani laskmise legitiimsuse, puhastusseadmete töökindluse ning seirekavaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles