Kopsuvähi sümptomid, mida tihti ignoreeritakse

PM Tervis
Copy
Õhusaaste tõstab kopsuvähi tekkimise riski
Õhusaaste tõstab kopsuvähi tekkimise riski Foto: Shutterstock

Kopsuvähi ravi on märksa tõhusam haiguse algstaadiumis, mistõttu tasub olla teadlik sümptomitest, mis võiks sellele viidata.

Portaal Reader’s Digest loetleb sümptomeid, mida võivad inimesed pidada tähtsusetuks või segamini ajada mõne muu tõvega.

Veriköha. «Vere köhimine pole mitte kunagi hea märk. See vajab kohe arsti tähelepanu,» rõhutas Mount Sinai Icahni meditsiinikooli professor Raja Flores. Köhimisel eraldunud veri ei tähenda küll tingimata, et tegu on kopsuvähiga, kuid seda sümptomit tuleb sellegipoolest väga tõsiselt võtta.

Valu rinnus. Kui valu rinnus, ülaseljas või õlgades on hiljuti tekkinud, see ei taha ära kaduda ning seda ei saa seostada mingi traumaga, tuleb sellesse tõsiselt suhtuda. Lisanduda võib pitsitustunne ning terav valu, mis muutub hullemaks sügaval hingamisel, köhimisel või naermisel. «Valu tuntakse seal, kus asub kasvaja: kui see on rohkem külje peal, tunned valu seal, kui see on kopsu tagaosas, võib valu olla seljas,» kirjeldas Flores. Seega vajab ka selline pidev valu ülakehas arsti tähelepanu. 

Krooniline köha. Igaühele hakkab vahel külge köha, aga hoopis teine lugu on siis, kui köha ei taha ära kaduda. Sel juhul võib see olla märk tõsisemast haigusest. «Hingamisteedes olev kasvaja ärritab kurku ja ajab köhima. Kuna see on miski, mis ei peaks seal olema, püüab keha sellele reageerida ja sellest vabaneda,» sõnas Flores. Kasvaja võib tema sõnul panna erituma röga, mis teeb samuti nii köha kui ka enesetunde hullemaks.

Kroonilist köha põhjustavad erinevad terviseprobleemid ja suure tõenäosusega pole põhjuseks kopsuvähk. Selle põhjus tuleks aga siiski selgeks teha.  

Hingamisraskused. Varem ei ajanud trepist kõndimine ega pargis jalutamine hingeldama, ent nüüd lõõtsutad, nagu oleksid intensiivset trenni teinud? See on sümptom, mida ei kiputa tõsiselt võtma. Dr Flores pani südamele, et ka seletamatud hingamisraskused võivad anda märku, et miski blokeerib hingamisteid. Hingamisraskusi võib tekitada ka kopsude lähistele kogunev vedelik, mis vastu kopse surub ja see jätabki inimese õhupuudusesse. Hingeldamist võib esineda ka isegi istudes või lamades ning seda märki ei tohi ignoreerida.

Suure tõenäosusega on hingamisraskuste taga muu põhjus, näiteks Covid-19 või infektsioonile järgneda võiv pikk Covid.  

Kurnatus. Seda võib olla raske enda jaoks lahti mõtestada, millal on väsimus haiguslik ja millal mitte. Ohumärk on see, kui sa pole oma tavapärases elurutiinis muutusi teinud, ent tunned ikkagi tohutut energiavaegust. «See ei pruugi olla konkreetselt kopsuvähi märk, kuid viitab ikkagi sellele, et kõik pole päris korras,» tõdes Flores. Suure väsimusega võivad tihti kaasas käia isupuudus ja seletamatu kaalulangus.

Valud kogu kehas. Algstaadiumist juba kaugemale jõudnud vähk võib tekitada peavalu, peapööritust, tasakaaluprobleeme ja jäsemete tuimust.

Terviseprobleemidest tee juttu arstiga, et jõuda jälile põhjusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles