Enne koroonaga nakatumist tehtud toiming aitab ennetada kõhuvalu ja nõrkust

PM Tervis
Copy
Pikk Covid mõjub kurnavalt.
Pikk Covid mõjub kurnavalt. Foto: Shutterstock

Covid-19 vaktsiini saamine ei pruugi mitte ainult vähendada pika Covidi kujunemise riski, vaid võib tähendada ka leebemaid sümptomeid nendele, kellel see haigusseisund siiski kujuneb, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Investigative Medicine avaldatud uuringu kohaselt avastasid Mayo kliiniku teadlased, et pika Covidiga patsiendid, keda vaktsineeriti enne viirusega nakatumist, kogesid väiksema tõenäosusega sellised sümptomid nagu kõhuvalu, valu rinnus, pearinglus ja õhupuudus. Uuring arvatakse olevat üks esimesi, mis uurib Covid-19 vaktsiinide potentsiaali pika Covidi sümptomite vähendamisel.

«Need tulemused olid meie jaoks üsna üllatavad,» ütleb Mayo kliiniku Covidi rehabilitatsiooniprogrammi meditsiinidirektor ja uuringu peamine autor dr Greg Vanichkachorn. «See uuring näitab, et vaktsiinid võivad olla pika Covidi kontekstis väga olulised ja võivad aidata haigusseisundi raskust vähendada.»

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel on alates 2020. aastast kogu maailmas kinnitatud üle 768 miljoni Covid-19 juhtumi. Nakatunud inimestest on tekkinud hinnanguliselt 20 protsendil alla 65-aastastest ja 25 protsendil üle 65-aastastest koroonaviirusnakkuse järgsed sümptomid, mida tuntakse pika Covidi nime all. Sümptomiteks võivad olla väsimus, õhupuudus, keskendumisraskused, valu rinnus ja kõhuvalu.

Uuringus osales 477 patsienti, kes otsisid 27. maist 2021 kuni 26. juulini 2022 Mayo kliinikust abi pika Covidi sümptomite vastu. Veidi üle poole patsientidest olid saanud Covid-19 vaktsiini enne viirusega nakatumist. Uuring näitas, et vaktsineeritud patsientidel esines poole vähem kõhuvalu kui vaktsineerimata patsientidel.

Vaktsineeritud patsiendid teatasid harvemini ka muudest sümptomitest, sealhulgas lõhnataju kadumisest, valust rinnus, pearinglusest, tuimusest, õhupuudusest, värinatest ja nõrkusest. Väsimuse, lihasvalu ja tahhükardia ehk ebaregulaarsete südamelöökide osas ei ilmnenud vaktsineeritud ja vaktsineerimata patsientide vahel olulist erinevust.

«Sellest on möödunud kolm aastat, kui alustasime esimest korda koostööd patsientidega, kellel on pikaajaline Covid,» ütleb Vanichkachorn. «Meil on vaja rohkem uuringuid, et saada aru, mis toimub rakutasandil. Kui suudame seda paremini mõista, toob see loodetavasti kaasa uusi ravimeetodeid pika Covidi seljatamiseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles