KAS TÕESTI? Tuleb välja, et vestlusrobot aitab patsiente paremini kui arst (1)

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
ChatGPT on OpenAI välja töötatud tehisintellektil põhinev keelemudel, mis suudab konteksti ja varasemate vestluste põhjal luua inimsarnast teksti.
ChatGPT on OpenAI välja töötatud tehisintellektil põhinev keelemudel, mis suudab konteksti ja varasemate vestluste põhjal luua inimsarnast teksti. Foto: Pexels

ChatGPT on enamikke meist aidanud hädast välja nii koolis kui tööl. Nüüd on selgunud, et tehisintellekt on lausa nii tark, et oskab inimesi aidata ka kliiniliste otsuste tegemisel. 

Hiljutine uuring, mida juhtisid Brighami Kindrali kooli teadlased, on näidanud, et intelligentne vestlusrobot ChatGPT oskab aidata inimesi kliiniliste otsuste tegemisel, mille täpsus on 72 protsenti. Uuring avaldati ajakirjas Journal of Medical, kus leiti, et see mitmekeelne tehisintellekt tegutseb hästi nii esmatasandi hoolduses kui ka erakorralistes meditsiiniolukordades. 

Uurimismeeskonda juhtis innovatsiooni ja kaubanduse abiesimees Marc Succi, kes hindas ChatGPT võimet niivõrd heaks, et see võiks toetada kliiniliste otsuste tegemist lausa kogu patsiendi hoolduses. Väidetavalt võib keelemudel aidata hädasolijaid alates diagnooside oletamisest kuni lõplike diagnooside ja hooldusotsuste tegemiseni, mis on võrreldav hiljuti meditsiinikooli lõpetanu tudengiga. 

Uuring püüdis teha kindlaks ChatGPT potentsiaali, otsides sellelt kliinilist nõustamist ja otsustusabi. Selle jõudlust hinnati standardiseeritud kliiniliste stsenaariumide abil, stimuleerides reaalsete patsientidega kohtumisi. ChatGPT ülesandeks oli esialgse teabe põhjal soovitada mitmeid erinevaid diagnoose ning seejärel teha vastavalt lõplikule diagnoosile hooldusotsuseid. 

Tulemuste põhjal näitab ChatGPT üldist täpsust umbes 72 protsenti. Kõrgeimat täpsust täheldati lõplike diagnooside tegemisel, mille protsent ulatus 77 juurde. Siiski ei saavutanud see mitmete esialgsete diagnooside tuvastamisel optimaalset tulemust, olles ainult 60 protsenti täpne. Kliiniliste otsuste osas, nagu näiteks sobivate ravimite väljakirjutamine pärast õige diagnoosi paika panemist, on ChatGPT umbes 68 protsenti täpne. 

Märkimisväärne on see, et ChatGPT ei ole uuringute kohaselt näidanud oma vastustes soolisi eelarvamusi ja on säilitanud järjepideva jõudluse nii esmatasandi kui erakorralistes olukordades. Siiski on keelemudelil raskusi esialgsete diagnooside koostamisel, rõhutades arsti ekspertiisi olulisust patsiendi varastes hooldusetappides, kui ainult piiratud teave on saadaval. 

Uuringu autorid rõhutavad vajadust täiendavate võrdlusandmete ja regulatiivsete juhiste järele enne ChatGPT kaasamist kliinilisse keskkonda. Samuti kavatsevad tulevikus teadlased uurida, kuidas tehisintellekt ja sellesarnased tööriistad saavad tugevadada patsiendi hooldust ja ravitulemusi piirkondades, kus haiglate ressursid on piiratud. 

Uuringu autorid kuuluvad akadeemilisse tervisesüsteemi ja innovatsiooniettevõttesse ning on selle range uuringu läbiviimisel esirinnas tehnoloogiate kasutuselevõtu osas. Organisatsioon soovib vastutustundlikult edaspidi kaasata tehisintellekti patsiendi tervise otsustamisse, tööjõu toetamisse ja haldusprotsessidesse. 

Sellised uuringud mängivad olulist rolli keelemudeli kaasamist kliinilisse protsessi, sest organisatsioon on hetkel hindamas lahendusi kliinilise dokumentatsiooni ja vastuste koostamiseks patsiendi sõnumitele, keskendudes täpsusele, usaldusväärsusele, ohutusele ja õiglusele. 

Kuigi tehisintellekti kasutuselevõtt tervishoius pakub selle valdkonna inimestele suurt lootust, on oluline teostada põhjalik uurimistöö ja tagada regulatiivsed juhised nende vastutustundlikuks ja efektiivseks rakendamiseks. Kui tulevikus on sellised uuringud saavutanud veel kõrgema usaldusväärsuse protsendi, on lootust, et ChatGPT annab edasi väärtuslikke teadmisi tehes edusamme tehisintellekti põhises kliinilises otsustamises. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles