Homme avavad taas uksed vaimse tervise kohvikud

PM Tervis
Copy
PIlt on illustreeriv.
PIlt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Homme avab Peaasi.ee, pärast suvepuhkust, taas vaimse tervise kohvikud Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Pärnus. Vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud pakuvad end toetavaks kuulajaks ja vajadusel suunavad professionaalset abi kasutama.

«Ootejärjekorrad spetsialistide juurde on pikad. Vaimse tervise esmaabi andja saab olla elupäästev vahelüli pakkudes abi mure sõnastamisel, esmast leevendust võimaliku vaimse tervise häire süvenemisel ning julgustust spetsialisti abini jõudmisel,» rääkis Peaasi.ee projektijuht Sandra Liiv.

Vaimse tervise kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes soovivad jagada oma vaimse tervise raskusi või on mures oma lähedase vaimse tervise pärast ning soovivad nõu küsida.

Vaimse tervise kohvikud toimuvad laupäeval, 26. augustil Tallinnas Rävala pst Reval Cafes, Tartus Riia mnt Reval Cafes, Viljandis Tegelaste toas ja Pärnu kohvikus Cafe XS.

Vaimse tervise kohvikute lisainfo leiab SIIT.

Vaimse tervise kohvikutes saab vestelda peamiselt eesti keeles, kuid piiratud aegadel ka vene ja inglise keeles.

Kohvikus olevad vabatahtlikud on läbinud vaimse tervise esmaabi koolituse, kus nad omandasid toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskuseid. Vabatahtlikud on vaimse tervise kohvikus eraldi märgistatud lauas valge T-särgiga, millel on kiri «Olen olemas». Vaimse tervise kohvikus saab kohapeal lugeda või koju lugemiseks kaasa võtta ärevuse, depressiooni ja vaimse tervise esmaabi töövihikuid.

Vaimse tervise kohvikute idee sündis Tartus ning Peaasi.ee arendab ja katsetab seda Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020 aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus sai Peaasi.ee kodanikuühiskonna aasta tegija 2020 - aasta vabaühenduse tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles