Kõhukinnisus? Need sooleprobleemid võivad olla Parkinsoni varased hoiatusmärgid

PM Tervis
Copy
Parkinsoni tõvega mees joogiklaasi tõstmisel värisevat kätt toetamas.
Parkinsoni tõvega mees joogiklaasi tõstmisel värisevat kätt toetamas. Foto: Shutterstock

Neelamisraskused, teatud sooleprobleemid, nagu kõhukinnisus ja ärritunud soole sündroom, võivad olla Parkinsoni tõve varajased hoiatusmärgid, viitab ajakirjas Gut avaldatud uurimustöö.

Arvatakse, et seedetrakti sümptomid eelnevad tserebrovaskulaarsete haiguste tekkele, nagu insult või aju aneurüsm või Alzheimeri tõbi. Samuti on oletatud, et soolehaigused võivad eelneda Parkinsoni tõve tekkele.

Selle hüpoteesi kontrollimiseks kasutasid teadlased USA üleriigilise haiguslugude võrgustiku (TriNetX) andmeid. Analüüsi kaasati 24 624 inimest, kellel oli diagnoositud teadmata põhjusega Parkinsoni tõbi – neid võrreldi nendega, kellel oli diagnoositud muud neuroloogilised seisundid nagu Alzheimeri tõbi (19 046) või tserebrovaskulaarne haigus (23 942) või mitte ükski neist (24 624; võrdlusgrupp).

Elektroonilises tervisekaardis kirjas olevate soolehaiguste esinemissagedust hinnati keskmiselt kuus aastat enne Parkinsoni tõve diagnoosimist.

Seejärel testisid teadlased sama hüpoteesi, kuid erineval viisil, jagades kõik täiskasvanud, kellel oli diagnoositud mõni 18 soolehaigusest, eraldi rühmadesse – üks iga huvipakkuva seisundi jaoks.

Nendes rühmades olevad inimesed sobitati inimestega, kellel ei olnud konkreetset soolehaigust, ja neid jälgiti haiguslugude kaudu viis aastat, et näha, kui paljudel tekkis Parkinsoni tõbi või muud neuroloogilised häired.

Mõlemad analüüsid näitasid, et neli soolehaigust olid seotud Parkinsoni tõve diagnoosimise suurema riskiga.

Täpsemalt seostati gastroparees (mao hilinenud tühjenemine), düsfaagia (neelamisraskused) ja kõhukinnisus Parkinsoni tõve riski enam kui kahekordse suurenemisega viie aasta jooksul enne diagnoosimist, samas kui ärritunud soole sündroom ilma kõhulahtisuseta oli seotud 17 protsenti suurema riskiga.

Teadlaste sõnul näis pimesoole eemaldamine olevat seotud suurema kaitsega haiguse ees, tekitades küsimusi selle võimaliku rolli kohta Parkinsoni tõveni viivates haigusprotsessides.

Suurenenud riskiga ei seostatud põletikuline soolehaigus ega vagotoomia (kogu vagusnärvi või selle osa eemaldamine haavandi raviks).

Mõned muud sooleprobleemid, sealhulgas funktsionaalne düspepsia (põletustunne või mao täiskõhutunne ilma selge põhjuseta); ärritunud soole sündroom koos kõhulahtisusega; roojapidamatus olid samuti levinumad Parkinsoni tõvega inimestel.

Kuid need seisundid olid rohkem levinud ka enne Alzheimeri tõve või ajuveresoonkonna haiguse algust.

See on vaatlusuuring ja seega keskendub see seostele, aga ei tee kindlaks põhjuseid. Teadlased rõhutavad ka mitmeid nende leidude piiranguid, sealhulgas asjaolu, et seireperiood oli suhteliselt lühike ja elektroonilistes tervisekaartides kogutud diagnostiline teave võis olla puudulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles