HEA ELU TEEJUHT Kõik on peas kinni

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Psühhosomaatilise häire puhul kannatab inimene tugevate füüsiliste vaevuste all, mis häirivad töövõimet ja röövivad elurõõmu.
Psühhosomaatilise häire puhul kannatab inimene tugevate füüsiliste vaevuste all, mis häirivad töövõimet ja röövivad elurõõmu. Foto: Shutterstock

Valutab. Kõht, varvas, käsivars. Valutab tihti ja häirivalt, aga miks valutab – arstid ei tea. Kõikvõimalikud analüüsid on tehtud, igasugustesse meditsiiniseadmetesse on sind topitud ja läbi valgustatud, aga meedikud laiutavad käsi: kõik peaks olema korras, sa oled terve nagu purikas! Aga sul valutab ikka.

Juba pärast esimesi negatiivsete tulemustega analüüse saadeti sind psühhiaatri juurde, oletusega, et valu põhjused on psühhosomaatilised, st need ei ole haiguskolde tekitatud, vaid su enda ettekujutuste vili. Sestpeale oled lauseid «see on sul närvidest» ja «kõik on lihtsalt peas kinni» tüütuseni kuulda saanud, aga need ei aita sul valust lahti saada. Kuidas saab ette kujutatud valuaisting nii reaalselt valus olla?

Sõna «psühhosomaatiline» viitab füüsilistele sümptomitele, mis tekivad psühholoogilistel põhjustel. Punastamine või pisarad näiteks on normaalsed füsioloogilised reaktsioonid, mille põhjused on samuti psühholoogilised: meeleliigutus, häbi, rõõm jne. Teame ka, et liigne muretsemine tekitab stressi ja pikaajalise psüühilise stressi tagajärjel jääb keha haigeks, tekivad maohaavad, vererõhu tõus vms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles