Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ÜLLATAV Vaata, mis tõbesid saab ennustada suuloputusveest

Copy
Suuloputusvedelik on eriti soovitatav inimestele, kes kannavad proteese, klambreid, hambaimplantaate või kellel on probleeme periodontiidiga.
Suuloputusvedelik on eriti soovitatav inimestele, kes kannavad proteese, klambreid, hambaimplantaate või kellel on probleeme periodontiidiga. Foto: Pexels

Paljud uuringud on tõestanud, et suuloputusvedelike kasutamine põhjustab terviseriske. Nüüd aga väidavad teadlased, et suu loputamine suuloputusvedelikuga aitab ennustada südame-veresoonkonnahaigusi, mille tõttu soovitavad nad selle kasutamist rohkem kaaluda. 

Uus uuring on leidnud, et valgete vereliblede mõõtmine läbi kiire ja lihtsa 30-sekundilise suuloputuse on tõhus viis südamehaiguste varajaseks avastamiseks, eriti noorte inimeste puhul. Need leiud võiksid olla meetmeks, mida arstid ja hambaarstid võiksid teha iga-aastase kontrolli osana.

Hamba juuretipupõletik, tuntud ka kui periodontiit, on seotud mitme teise haigusega, sealhulgas südame- ja veresoonkonnahaigustega, suuõõne- ja käärsoolevähiga, kopsuinfektsiooniga, diabeediga ja Alzheimeri tõvega. Selline haigus on väga levinud ja võib mõjutada igas vanuses inimesi. 

Nüüd on Kanada kuningliku ülikooli teadlased töötanud välja kiire, lihtsa ja mitteinvasiivse viisi hamba juuretipupõletiku avastamiseks, mis võib paljastada südamehaiguste riski noortel täiskasvanutel. See aga ei tähendaks seda, et hambaarsti külastust tuleks vältida. 

Enamikud varasemad uuringud on uurinud suupõletiku ja südamehaiguste esinemist vanemates populatsioonides. Seetõttu on teadlased otsustanud uurida, kas ka noortel esinevad kergema kuluga põletikud võivad mõjutada südame-veresoonkonna tervist. 

Uuringu kaasautor Trevor King selgitab, et isegi noortel tervetel täiskasvanutel võivad suupõletikud, mis on madala põletikuriskiga, mõjutada südame-veresoonkonna tervist suurejooneliselt ja mõnikord olla isegi peamine surma põhjus. 

Suupõletik näitab valgete vereliblede taset, mis toimivad immuunsüsteemis kaitserajana, et määrata põletiku ulatust ja erinevate haiguste esinemist ning  raskusastet. 

Selle katse jaoks värbasid teadlased uuringusse 28 mittesuitsetavat mees- ja naistöötajat vanuses 18–30, kes ei ole kogenud suupõletikku. Osalejad ei söönud ega joonud kuue tunni jooksul ning vältisid kaheksa tundi enne proovi andmist trenni tegemist ning alkoholi- ja kofeiinisisaldusega toitu ja jooki. Pärast 30-minutilist suu loputamist kraaniveega koos kümne milliliitri soolalahusega andsid nad süljeanalüüsi kollektsioonitorusse. 

Lisaks sellele mõõtsid teadlased osalejate vererõhku, et kontrollida nende arteriaalset tervist. Täpsemalt vaadati arterite jäikust ja nende laienemist, mis on olulised näitajad südame-veresoonkonnahaiguste riski hindamisel. 

Uuringu tulemusel selgus, et suur vere valgeliblede tase süljeanalüüsis on seotud halvasti toimuva veresoonte laienemisega, mis omakorda viitab osalejate suurenenud südamehaiguste tekke riskile. 

Oletatavalt on suupõletik, igemehaigused ja südame-veresoonkonnahaigused omavahel seotud ja mõjutavad teineteist. Näiteks on südame-veresoonkonna mõjud tingitud suupõletiku edasikandumisest veresoontesse, mis mõjutavad arterite võimet toota lämmastikoksiidi. See ühend aitab hoida veresooned avatuna ja kaitseb kahjustuste eest, mis võivad tekkida näiteks veres olevast kolesteroolist. 

Teadlased väidavad, et suu loputamise test võiks tulevikus olla viis südame-veresoonkonnahaiguste riski tuvastamiseks. 

Uuringu kaasautori Michael Glogaueri sõnul saaks suuloputuse testi võtta kasutusse  iga-aastase kontrolli käigus perearsti või hambaarsti juures, sest seda on lihtne rakendada. 

Teadlased kavatsevad uuringut korrata suurema valimiga ja kaasata katsesse ka rohkem hamba juuretipupõletikuga inimesi, et rõhutada hea suuhügieeni olulisust. 

Optimaalne suuhügieen on alati soovitatav koos regulaarsete hambaarsti külastustega. Edaspidi teevad teadlased sellealaseid uuringuid suurema valimiga, et mõista erinevate põletike mõju südame-veresoonkonna näitajatele. 

Tagasi üles