See armastatud vili röövib smuutilt tervislikkuse

PM Tervis
Copy
Smuutid
Smuutid Foto: Shutterstock

Smuutid võivad olla maitsev ja mugav viis tarbida rohkem puuvilju. Kuid kas banaani ja mustika smuuti on parim kombinatsioon? California Davise ülikooli teadlased väidavad, et teatud koostisosade lisamine smuutidesse võib mõjutada seda, kas keha ammutab sealt piisavalt toiteväärtust, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Food and Function avaldatud uuringus testiti smuutide abil, kuidas polüfenooloksüdaasi, paljudes puu- ja köögiviljades sisalduva ensüümi erinevad tasemed mõjutavad flavanoolide taset toidus.

Flavanoolid on rühm bioaktiivseid ühendeid, mis on kasulikud südamele ja ajutervisele ning mida leidub näiteks õuntes, pirnides, mustikates, murakates, viinamarjades ja kakaos – tavalised smuuti koostisosad.

«Püüdsime väga praktilisel tasandil mõista, kuidas tavaline toit ja toiduvalmistamine, nagu banaanipõhine smuuti, võib mõjutada pärast manustamist imenduvate flavanoolide kättesaadavust,» ütles uuringu juhtivautor Javier Ottaviani, Core Laboratory direktor.

Viilutatud õun või kooritud banaan muutuvad kiiresti pruuniks. See juhtub polüfenooloksüdaasi ehk PPO tõttu, mis on neis toiduainetes looduslikult esinev ensüüm. Pruunistumine toimub siis, kui seda ensüümi sisaldav toit puutub kokku õhuga, näiteks kui see viilutatakse või saab muljutud. Teadlased soovisid teada, kas erineval määral PPOd sisaldavate puuviljade lisamine värskelt valmistatud smuutidesse mõjutab kehale saadaolevate flavanoolide hulka.

Banaanid versus marjad

Uurijad lasid osalejatel juua banaanist valmistatud smuutit, millel on loomulikult kõrge PPO aktiivsus, ja smuutit, mis on valmistatud marjasegudest, millel on loomulikult madal PPO aktiivsus. Osalejad võtsid ka flavanoolikapsli. Mõõtmaks organismis esinevate flavanoolide taset pärast smuuti joomist ja kapsli allaneelamist, analüüsiti vere- ja uriiniproove. Uurijad tuvastasid, et banaanismuutit joonute organismis oli flavanoolide tase kontrollrühmaga võrreldes 84 protsenti madalam.

«Olime tõeliselt üllatunud, kui nägime, kui kiiresti ühe banaani lisamine vähendas smuutis sisalduvate flavanoolide taset ja kehas imendunud flavanooli taset,» ütles Ottaviani. «See toob esile, kuidas toidu valmistamine ja kombinatsioonid võivad mõjutada toiduühendite imendumist toiduainetes.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles