Aastaks 2050 põeb seda haigust rohkem kui üks miljard inimest

PM Tervis
Copy
Osteoartriit on liigesehaigus, mis on põhjustatud luude otsi pehmendava kõhre kulumisest.
Osteoartriit on liigesehaigus, mis on põhjustatud luude otsi pehmendava kõhre kulumisest. Foto: Shutterstock

Uus uuring ütleb, et 2050. aastaks põeb osteoartriiti, mis on kõige levinum artriidi vorm, tõenäoliselt miljard inimest, edastab Medical Daily.

Osteoartriit on degeneratiivne liigesehaigus, mis on põhjustatud luude otsi pehmendava kõhre kulumisest. Seisund areneb tavaliselt vananedes ja mõjutab käte, põlvede, puusade ja selgroo liigeseid.

Viimane uuring, mis avaldati ajakirjas The Lancet Rheumatology, näitab, et 15 protsenti 30-aastastest ja vanematest inimestest põeb praegu osteoartriiti.

Tervise mõõtmise ja hindamise instituudi (IHME) teadlased analüüsisid enam kui 200 riigi 30 aasta andmeid osteoartriidi kohta. Nad leidsid, et 1990. aastal oli osteoartriit 256 miljonil inimesel ja see arv kasvas 2020. aastaks 132 protsenti ehk 595 miljonini. Uuringu järgi jõuab see arv 2050. aastaks miljardi piirini.

Kõige tavalisemad osteoartriidi piirkonnad on põlved ja puusad. Haigusjuhtude kiire kasv viimase kolme aastakümne jooksul on tingitud kolmest peamisest tegurist: vananemine, rahvastiku kasv ja rasvumine.

«Kuna inimeste eluiga pikeneb ja maailma rahvastik kasvab, peame enamikus riikides nägema ette stressi tervishoiusüsteemile. Praegu ei ole osteoartriidi vastu tõhusat ravi, mistõttu on oluline keskenduda ennetusstrateegiatele ja varajasele sekkumisele,» ütles uuringu kaasautor dr Jaimie Steinmetz.

Osteoartriit on rohkem levinud naiste (61 protsenti) kui meeste seas (39 protsenti) ja see trend peaks jätkuma ka edaspidi.

«Osteoartriidi levimuse sooliste erinevuste põhjusi uuritakse, kuid teadlased usuvad, et selles mängivad rolli geneetika, hormonaalsed tegurid ja anatoomilised erinevused,» lausus vanemautor dr Jacek Kopek.

Teadlased leidsid, et rasvumine on osteoartriidi oluline riskifaktor. 1990. aastal põhjustas rasvumine 16 protsendil osteoartriidi juhtudest ja kolmekümne aasta pärast tõusis see 20 protsendini.

Osteoartriidi sümptomid:

  • Valu liigestes tegevuse ajal või päeva lõpus.
  • Liigeste jäikus pärast puhkamist.
  • Turse ja hellus.
  • Ragisemine või muud helid, mis tekivad liigeseid liigutades.
  • Lihaste nõrkus liigeste ümber.

Kuidas osteoartriiti vältida?

Tervislik kehakaal – tervisliku kehakaalu säilitamine aitab vältida haiguse progresseerumist osteoartriidiga inimestel. Ülekaal ei koorma mitte ainult liigeseid, vaid sellega kaasnev põletik teeb haigusseisundi hullemaks.

Treening – regulaarne füüsiline aktiivsus aitab leevendada osteoartriidiga seotud valu, turset ja jäikust ning aeglustab haiguse progresseerumist.

Kontrollige veresuhkrut – kõrget veresuhkrut seostatakse osteoartriidihaigete liigeste suurenenud jäikusega. Uuringud on näidanud, et veresuhkru kontrolli all hoidmine diabeedihaigetel leevendab haiguse sümptomeid.

Kaitske liigeseid – liigeste kaitsmine vigastuste eest ja tervisliku kehakaalu säilitamine pärast vigastusi hoiavad ära osteoartriidi ägenemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles