TAGASI KOOLI Kuidas ennetada lapse viirusnakkustesse haigestumist sügisel?

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Klassiruum täis koolilapsi
Klassiruum täis koolilapsi Foto: Pexels

Taas on käes sügis, mis tähendab ainult üht – lastel on aeg seada sammud kooli ja lasteada. Samuti tähendab see aastaaeg laste paljudesse viirusnakkustesse haigestumist, mis toob lastevanematele kaasa parasjagu stressi. Ometi on olemas ennetavad nipid, mis aitavad seda vältida. 

Kätte on jõudnud sügis ja lastel on aeg minna tagasi kooli. Igasügisene probleem on klassiruumis olevad nohused ninad ja viirusinfektsioonid, mis on kergesti nakkavad ja võivad tüütu nõiaringina alati tagasi tulla.

Mayo kliiniku lastekeskuse lastearsti Nipunie Rajapakse sõnul on suure nakatumise tõttu mõnda neist haigustest raske peatada, kuid viirusinfektsiooni riskide vähendamine on siiski võimalik. 

Tavaliselt tähendab laste naasmine kooli hingamisteede viirushaiguste hooaja algust ning nakatumise võimalus on suur, sest klassiruumid on väikesed, kuid lapsi seal palju. Koolidest ja lasteaedadest saadud viirused kantakse koju kaasa ja kanduvad edasi teistele pereliikmetele. 

Lastearst paneb vanematele südamele, et lapse vaktsineerimine oleks regulaarne, eriti mis puudutab grippi ja teisi hingamisteede haigusi. Nüüd, kui on tulnud Covid,  tuleb ka sellega ettevaatlik olla. 

Samuti peab lastele õpetama õiget kätehügieeni. Käsi tuleb pesta enne söömist, pärast tualeti kasutamist, aevastamist või köhimist. Käte pesemiseks on soovitatav kasutada leiget vett. 

Need tegevused on peamised, mis aitavad vältida nakkuste levikut. Kui laps on haige ja tõenäoliselt nakkav ka teistele, tuleb lasta tal kodus puhata, kuni ta tunneb end jälle hästi ja tervena. 

Et viirusnakkused ei leviks, tuleb vältida näo puudutamist mustade kätega ning puhastada ja desinfitseerida sageli puudutatavaid pindu (eriti telefoniekraan). Üks ohtlikum nakkuse allikas on saastunud toit ja vesi, mis lisaks viirusnakkustele toovad kaasa muidki terviseprobleeme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles