Mõnus abinõu aitab vältida vähki ja südamehaigusi

PM Tervis
Copy
Aktiivne elu hoiab keha terve
Aktiivne elu hoiab keha terve Foto: Shutterstock

Aastate lisandudes tasub hakata tegelema või jätkata hobitegevusega: regulaarne kehaline aktiivsus, nagu sörkimine, ujumine või tennisemäng, vähendab vanematel inimestel mistahes tervislikest põhjustest tulenevat surmaohtu, vahendab Science Alert.

Mida rohkem trenni teha, seda parem, näitas USA riikliku vähiliidu teadlaste uuring. Ehkki 272 550 täiskasvanult vanuses 59–82 saadud andmete kohaselt on isegi väike aktiivsus parem kui üldse mitte midagi.

Vaatluse all olid seitse erinevat aktiivselt vaba aja veetmise võimalust – jooksmine, kõndimine, jalgrattasõit, ujumine, reketispordialad, golf ja muud aeroobsed treeningud. Teadurid uurisid metaboolset ekvivalenti (MET), mis on standardne viis mõõta kulutatud energiat.

«Meie põhjalik analüüs, mis hõlmas enam kui 270 000 täiskasvanut, kelle jälgimisperiood oli 12 aastat, näitab kasu, mis on seotud vabaaja tegevustega, milles tuleb olla kehaliselt aktiivne. See alandab vanemas eas tõenäosust surra südame-veresoonkonnahaigustesse ja vähktõvesse,» kirjutavad teadurid artiklis.

Kõigis kategooriates vähenes enneaegse surma risk 13 protsenti, võrreldes nendes tegevustes mitte osalenud inimestega.

Teadlased soovitavad uuringu põhjal 2,5–5 tundi mõõduka intensiivsusega aeroobset kehalist aktiivsust nädalas (näiteks kiirkõnd) või 1,25–2,5 tundi intensiivset aeroobset füüsilist tegevust nädalas (näiteks jooksmine või jalgrattasõit).

Uuring ilmus ajakirjas JAMA Network Open.

Liikumine aitab leevendada ka kroonilistest haigustest tingitud vaevusi.
Liikumine aitab leevendada ka kroonilistest haigustest tingitud vaevusi. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles