KAS TEADSID? Mehed ja naised kogevad südame seiskumist erinevalt

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Südameseiskuse järel tekib esimese seisundina kliiniline surm, mis kestab tavaliselt 3-5 minutit ning kiire ja adekvaatse esmaabi ja taaselustamise korral võib vereringe taastuda ning tüsistuste tekke ulatus olla vähene.
Südameseiskuse järel tekib esimese seisundina kliiniline surm, mis kestab tavaliselt 3-5 minutit ning kiire ja adekvaatse esmaabi ja taaselustamise korral võib vereringe taastuda ning tüsistuste tekke ulatus olla vähene. Foto: Dall-E sünteesitud kujutis

Viimasel ajal on hakatud tundma huvi ennetavatest märkidest, mis hoiatavad südame seiskumist ette. Seda selle tõttu, et südame-veresoonkonna haigused on aina enam saamas levinumaks terviseprobleemiks. Uuringu huvitavaks tulemuseks on aga see, et naised ja mehed kogevad südame seiskumist märkimisväärselt erinevalt. 

Südame seiskumine, eriti, kus inimesel tekib selles olukorras hingamis- ja teadvusekaotus, on eluohtlik seisund, kus ainult kümme protsenti inimestest jääb väljaspool haigla keskkonda ellu. Südame ootamatu seiskumise vältimiseks on mitu ennetusviisi ja hoiatusmärki, mida analüüsisid Cedars-Siinai meditsiinikeskuse teadlased. Tuleb välja, et paljud hoiatusmärgid ilmnevad 24 tundi enne sündmust, mida on väga hästi võimalik ennetada. 

Uuringu autor Sumeet Chugh kommenteerib, et selliste ohtlike sümptomite ilmnemisel on koheselt vaja konsulteerida hädaabinumbriga. 

Uurijad on kogunud andmeid, et tõestada südame seiskumise erinevust meeste ja naiste vahel. Teadlased on läbi viinud kaks uuringut teemal «Äkksurma ennustamine mitmerahvuselistes kogukondades» ja «Ootamatu äkksurma uuring», kus mõlemas osalesid 18-85-aastased inimesed, kellel on süda ootamatult seiskunud, mille tunnistajaks on olnud kõrvaltvaataja ning millele on kiirabi reageerinud. Uurijad hindasid uuringu käigus osalejate sümptomite esinemist enne ootamatut südame seiskumist ning edaspidi võrrelnud neid tulemusi kiirabi kontrollgrupiga, kellel ei ole südame seiskumist juhtunud, kuid on esinenud südame seiskumise sümptomeid. 

Tulemuste andmete põhiselt esineb inimestel tund aega enne südame seiskumist sage õhupuudus, rinnakuvalu, higistamine ja epilepsiahoogu meenutav tegevus. Huvitaval kombel erinevad sümptomid meeste ja naiste vahel. Meeste puhul esinevad sellises olukorras rinnakuvalu, õhupuudus ja higistamine, samal ajal, kui naistel domineerib pigem ainult õhupuudus. 

Uurijad väidavad, et nende uuring loob aluse edasistele uuringutele, mis ühendavad kõik sümptomid koos teiste omadustega ootamatu südame seiskumiseks. 

Järgmisena on teadlastel plaanis uurida täiendavaid soo spetsiifilisi omadusi, nagu näiteks kliiniliste profiilide esinemist, südame seiskumise ennustamise parandamiseks. 

Loodetakse, et täiendava uurimistöö ja üldsuse teavitamise abil saab nende hoiatusmärkide varajane avastamine ja sekkumine päästa rohkem elusid ning vähendada ootamatu südame seiskumise laastavat mõju. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles