Tahad kaalu langetada? Teadlastel on nupukas lahendus

PM Tervis
Copy
Maiustused, Tallinn, 09.11.2015 Värvilised kommid FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Maiustused, Tallinn, 09.11.2015 Värvilised kommid FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Singapuri Nanyangi tehnikaülikooli teadlaste meeskond avastas, et kui vaadata kaasahaaravaid videosid, kuidas teised kommi mugivad, väheneb isu nende järele märkimisväärselt, vahendab Medical Xpress.

Kaasahaarav videovaatamine hõlmab uuenduslike tehnoloogiate, näiteks virtuaalreaalsuse või liitreaalsuse peakomplektide, 360-kraadiste videote ja liikumise jälgimise kasutamist, et muuta video kaasavaks, võimaldades tunda end pigem aktiivse osalejana kui passiivse vaatlejana.

Varasemad uuringud on leidnud seoseid kaasahaarava video ühekordse vaatamise ja söögiisu vähenemise vahel, kuid varem ei olnud uuritud korduva kokkupuute mõju.

Selgus, et inimesed, kes vaatasid kaasahaaravat kommisöömise videot 30 korda, tarbisid seejärel keskmiselt kolmandiku võrra vähem komme (32–38 protsenti) ehk umbes kolm tükki vähem. Kommihimu võrreldi nende inimeste omaga, kes vaatasid videot, kus pesumasinasse torgati 30 korda üks münt.

Teadlased põhjendavad nähtust sellega, et videote korduv vaatamine paneb osalejaid kujutlema, et nad neelavad ja maitsevad kommi, ja see loob kujutelma, justkui oleksid nad juba kommi tarbinud, vähendades soovi neid päriselt süüa.

Teadlased selgitasid, et vähenenud kommiiha põhjustas efekt, mille järgi vähendab korduv stimulatsioon inimese füsioloogilist ja käitumuslikku reaktsiooni. Seetõttu ollakse antud kontekstis vähem motiveeritud toiduvihjetele reageerima, sealhulgas kahaneb soov toiduaineid hankida ja tarbida.

Teadlaste sõnul on uuring inspireeritud Lõuna-Koreast pärinevatest mukbang videotest, kus demonstreeritakse ohtrat toidu tarbimist. Osa inimestest nimelt teatab pärast nende vaatamist, et neil on pelgalt vaatamisest kõht täis.

Uuring ilmus ajakirjas Scientific Report. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles