UIMASTIKRIIS Nende tapvate sõltuvuste vastu on vaktsiinid valmis

Jaana Otsa
, suvereporter
Copy
Narkomaanist mees.
Narkomaanist mees. Foto: Piqsels

Sõltuvusprobleemidega seisab silmitsi rohkem inimesi, kui me seda oskaksime arvata. Üledoosidest põhjustatud surmajuhtumite arv on endiselt suur kogu maailmas, populaarsemad on heroiin ja fentanüül. Nüüd on välja töötatud üledoosivastane vaktsiin, mis annab lootust opioidisõltuvuse ja üledooside tagajärgede ohjamiseks. 

Montana ülikooli teadlased teevad koostööd oluliste partneritega, et töötada välja fentanüüli ja heroiini üledoosivastaseid vaktsiine. Need vaktsiinid omavad potentsiaali kaitsta narkosõltuvusega võitlevaid inimesi või juhusliku üledoosi riskiga isikuid eesmärgiga lahendada muret tekitav narkoüledoosidest põhjustatud surmajuhtumite tõus Ameerika Ühendriikides. Terviseinstituudi andmetel teatati 2021. aastal üle 106 000 narkoüledoosi surmajuhtumi, millest 71 000 korral tarvitati fentanüüli. 

Doktor Jay Evansi juhitud Montana ülikooli translatsioonikeskuse meeskond töötab nende vaktsiinide kallal järjekindlalt, mille juures on ettevõtte partneri Immune ülesanne vaktsiinikomponentide tootmiseks mastaabi suurendamine. Immune mängib vaktsiiniarenduses väga suurt rolli. 

Doktor Evans on teatanud, et inimkatsete alustamist vaktsiinidega alustatakse 2024. aasta esimeses pooles. Esimestes kliinilistes katsetes suunatakse esimene vaktsiin heroiini vastu, millele järgneb alles fentanüüli vaktsiin. Lõppeesmärk on arendada välja kombineeritud mitmevalentne vaktsiin, mis sihikindlalt mõjutab nii heroiini kui ka fentanüüli.

Nende vaktsiinide väljatöötamise protsessi on kaasatud Washingtoni ülikooli psühhiaatria ja käitumisteaduste professor Marco Praveton, kelle uurimismeeskond on spetsialiseerunud hapteenide ja ravimi konjugaatvaktsiinide kujundamisele, mis stimuleerivad antikehade tootmist sihitud opioidide vastu. Tema ulatuslik kogemus opioidvaktsiinide väljatöötamisel ulatub üle aastakümne. 

Oluline on märkida, et väljatöötamisel olevad vaktsiinid on kavandatud sihitud opioidide neutraliseerimiseks, samal ajal säilitades olulisi ravimeid opioidsõltuvuse ravis ja üledooside tagasipöördumises, nagu metadoon, buprenorfiin, naltreksoon ja naloksoon. 

Ameerika Ühendriikide meeskond on tutvustanud ka adjuvanti INI-4001. Adjuvandid on ained, mis tugevdavad vaktsiinide käivitatud immuunvastust, tagades seeläbi tugevama ja kestvama immuunsuse. 

Samuti peavad teadlased vaktsiinide testimisel oluliseks loomamudeleid. Näiteks on Montana ülikoolis testitud hiiri, rotte ja sigu. Vaktsiini suurenenud efektiivsust on eriti märgatud loomsete katsete juures, kui see on kombineeritud TLR7/8 adjuvandiga. 

Doktor Evans tunnistas, et vaktsiinide väljatöötamine on siiani olnud keeruline protsess mitme etapi tõttu ning ta ootab, et inimkatsete alustamine heroiini vaktsiiniga toimub enne fentanüüli vaktsiini omi, hoolimata sellest, et fentanüüli uurimistööd on avaldatud esimesena. Meeskond plaanib uuringu saata ravimiametile hiljemalt selle aasta lõpuks. 

Esimese faasi inimakatsetes on plaanis hinnata vaktsiinide ohutust ja efektiivsust varases kliinilises arenduses. Siiski võib osalejate värbamine, eriti fentanüüli või heroiini kasutatavate isikute puhul, võtta aega kuus kuud või kauemgi. Drug Abuse andmetel on heroiini ja opioidide kasutajate tagasilangemise määr umbes 90 protsenti. Doktor Evans usub, et need vaktsiinid võiksid potentsiaalselt päästa elusid ning pakkuda vajalikku abi ravimeid otsivatele inimestele. 

Esimese faasi katsete peamine eesmärk on ohutuse tagamine. Toimub järk-järguline doosi suurendamine, alustades madalaimast doosist. Kui esimese doosirühma andmed on läbi vaadatud ja heaks kiidetud andmete ohutuse jälgimise nõukogu poolt, võib testimine jätkuda järgmise doositasemega. See protsess võtab aega ning nõuab hoolikat hindamist, kuni leitakse doositasemed, mis oleks ohutud ja efektiivsed samal ajal. 

Teise faasi katsed määratlevad optimaalsete dooside arvu ja dooside võtmise ajavahemiku, samas kui kolmanda faasi katsetes hinnatakse vaktsiini efektiivsust. Kolmanda faasi andmed on olulised ravimiametile otsustamaks, kas vaktsiini eelised ületavad potentsiaalseid riske, mis võib doktor Evansi sõnul võtta aastaid. Siiski, lähtudes eelkliiniliste andmete efektiivsusest ja loomamudelites kindlaks tehtud ohutusprofiilist, jääb ta optimistlikuks ja arvab, et need vaktsiinid osutuvad edukateks. 

Lisaks opioidvastastele vaktsiinidele tegeleb Ameerika Ühendriikide meeskond aktiivselt vaktsiinide väljatöötamisega, mis sihivad erinevaid haigusi ja seisundeid, sealhulgas SARS-Cov-2, gripiviirus, tuberkuloos, läkaköha, bakter pseudomoonia, puukborrelioos, malaaria, allergiad ja vähk. 

Doktor Evans toob esile Ameerika Ühendriikide üliõpilaste hindamatuid panuseid tema uuringule ja Immune'ile. Bakalaureuseõppe praktikandid, magistrandid ja doktorandid osalevad aktiivselt kõigis uurimis- ja arendustegevustes. Nende osalus toob meeskonda värsket energiat, entusiasmi ja põnevust, kui nad tegelevad läbimurdeliste projektidega. Eesmärk ulatub vaktsiinide väljatöötamisest kaugemale, milleks on uute ravimite ja ravimeetodite väljatöötamine. See on ka suunatud järgmise põlvkonna teadlaste ja tervishoiutöötajate harimisele ja koolitamisele. 

Kuigi vajalike tulemuste saamiseks on vaja veel palju tööd teha, annavad Montana ülikooli meeskonna ja nende partnerite tehtud edusammud fentanüüli ja heroiini üledooside ennetamiseks mõeldud vaktsiinide väljatöötamisel taas lootust opioidsõltuvuse ja selle tagajärgede ohjamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles