Kuidas sügishooaja suuremaks koormuseks paremini valmistuda?

PM Tervis
Copy
Sügis on hea aeg treeninguga alustada
Sügis on hea aeg treeninguga alustada Foto: Shutterstock

Augusti lõpuks on suvi võimaldanud kulgeda mõnevõrra aeglasemas rütmis ja energiavarusid koguda. Enne tempoka sügishooaja algust on paras aeg uute eesmärkide seadmiseks, vanade harjumuste mahajätmiseks ja tervislikuma elustiili poole liikumiseks.

Ekraaniaja piiramine

Kui suvel kasutasid telefoni ja vaatasid telerit siis, kui parasjagu huvi tekkis, on nüüd paras aeg teha teadlik samm ekraaniaja vähendamiseks. Ekraanidest kiirgav sinine valgus mõjutab meie keha võimet melatoniini toota ning pärsib normaalset unerütmi. Püüa piirata nii enda kui ka pere telefoni, tahvelarvuti ja arvuti kasutamist ning leia aega suhtlemiseks ja hobidega tegelemiseks.

Regulaarne liikumine

Pärast suvepuhkust on hea aeg taas treeningurutiiniga alustada. Kuna sügise tulekuga jääb aega väljas liikumiseks aina vähemaks, siis on oluline luua teadlikult aega trenni tegemiseks või jalutamiseks. Väikegi füüsiline aktiivsus aitab tõsta energiataset ja parandada üldist enesetunnet. Vali tegevus, mis sulle meeldib, olgu selleks jalutamine, jooksmine, jooga või ujumine.

Stressi juhtimine

Septembri saabumine tähendab sageli kiiremat töötempot ja suuremat stressi. Seepärast on oluline õppida stressiga toime tulema enne selle kõrghooaega. Leia endale meelepärased stressileevenduse viisid, olgu selleks meditatsioon, looduses jalutamine või huvitava hobi leidmine.

Suitsetamise mahajätmine

Iga sigaretiga hingatakse sisse mürgiseid aineid, mis põhjustavad vähki ja teisi eluohtlikke haigusi. Samas sellest loobumine ei pruugi olla sugugi lihtne. Tihti võetakse suitsetamise mahajätmine ette tähtpäeval, nagu aastavahetus või sünnipäev, kuid tegelikult on mõistlik vanade harjumuste muutmist planeerida sellisesse perioodi, mil stressi on vähem ja elutempo ei ole veel nii kiire. Kui päeva pealt loobumine tundub võimatu ülesanne, siis võib näiteks kaaluda loobumise teekonnal ka nikotiini asendusravi. 

Alkoholi piiramine

Stressi leevendamiseks on suve lõpul mõistlik vaadata üle kõik sellised harjumused, mis kurnavad nii vaimset tervist kui ka füüsist. Alkohol võimendab negatiivseid emotsioone ja kurnab nii südant, maksa kui ka seedesüsteemi. Pikas plaanis aitab alkoholist loobumine või koguse vähendamine soovituslikuni paremini suurema koormusega toime tulla.

Tervislik toitumine

Sügishooaja alguses on hea võimalus tervislikuma toitumise juurde naasta. Jäta selja taha rämpstoidud ja keskendu värskele, toitaineterikkale toidule. Kui oled suvel natuke liialdanud, siis nüüd on õige aeg tasakaalustada oma menüüd.

Kui suve jooksul on olnud võimalus töötada ja kulgeda paindlikumas rütmis, siis septembri tulekul on kasulik tervislikke rutiine meelde tuletada. Ära unusta, et suurte tulemuste saavutamiseks tuleb alustada just väikeste harjumuste muutmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles