Teadlased leidsid, mis on pika eluea võti

PM Tervis
Copy
Tervislik kaal võib tagada pikema eluea
Tervislik kaal võib tagada pikema eluea Foto: Shutterstock

Uuringud on näidanud, et tervislik kaal on seotud pikaealisusega. Nüüd on teadlased leidnud, et stabiilse kehakaalu säilitamine naistel pärast 60. aastat võib tuua erakordselt pika eluea. 

Ajakirjas Journal of Gerontology avaldatud uuringus leidsid teadlased, et naised, kellel on stabiilne kaal pärast 60. eluaastat, elavad tõenäoliselt kauem kui 90 aastat, kirjutab Medical Daily.

Uuringut juhtinud California San Diego ülikooli teadlased uurisid 54 437 osalejat. See on pikaajaline uuring, mis uurib menopausijärgses eas naiste krooniliste haiguste põhjuseid.

Uuringu käigus registreeriti osalejate kehakaal algtasemel ning kolm ja kümme aastat hiljem. Väärtuste alusel jaotati osalejad kolme rühma: kaalulangus (need, kelle kehakaal langes algtasemest rohkem kui viis protsenti), kaalutõus (osalejad, kelle kehakaal tõusis viis protsenti või rohkem algtasemest) või stabiilne kaal (vähem kui viis protsenti muutus algtasemest).

Erakordselt pikk oodatav eluiga ehk üle 90 aasta oli 30 647 naisel (56 protsendil).

Tulemused viitavad sellele, et need osalejad, kes kaotasid kaalu või võtsid kaalus juurde rohkem kui viis protsenti algtasemest, elavad tõenäoliselt vähem kui stabiilse kehakaaluga osalejad. Uuring oli esimene omataoline, mis hindas kehakaalu muutuste mõju naiste pikaealisusele.

«USAs on väga tavaline, et vanemad naised on ülekaalus või rasvunud ja nende kehamassiindeks on vahemikus 25–35. Meie tulemused toetavad stabiilse kehakaalu eeliseid,» ütles uuringu autor Aladdin H. Shadyab.

Kuigi tavapärased kaalukaotuse soovitused ei pruugi aidata vanematel naistel oma eluiga pikendada, peaksid selle vanuserühma naised järgima arsti nõuandeid ja mõõdukalt kaalust alla võtma, kui see on vajalik tervise või elukvaliteedi parandamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles