Kes saab psühhoosi? Nendel puhkudel tuleb kanepit kindlasti vältida

PM Tervis
Copy
Kanepitaim kasvuhoones
Kanepitaim kasvuhoones Foto: HQuality/Shutterstock

Eksperdid soovitavad kanepit vältida nii teismelistel kui ka varases täiskasvanueas, vaimse tervise häirete korral, raseduse ajal, enne rooli istumist ja juhtimise ajal, loetletakse ajakirja The British Medical Journal uues numbris avaldatud ülevaates.

Siiski väidetakse ülevaates, et kannabidiool (üks kanepis sisalduv aktiivne ühend) on efektiivne epilepsiaga inimestel ja kanepipõhised ravimid võivad aidata inimesi, kellel on hulgiskleroos, krooniline valu, põletikuline soolehaigus ja kes saavad palliatiivravi.

Soovitused põhinevad kanepit ja tervist käsitleval metaanalüüsil, milles vaadati läbi varasemaid metaanalüüse. Teadlaste sõnul annab ülevaade antud teemal olemasolevate tõendite põhjal kõrgetasemelise kokkuvõtte.

2019. aasta ülemaailmse haiguskoormuse uuringu kohaselt on umbes 24 miljonil inimesel kogu maailmas kanepitarbimise häire – nad ei suuda kanepist loobuda, kuigi see põhjustab neile tervise- ja sotsiaalseid probleeme. See on tavalisem meeste seas ja kõrge sissetulekuga riikides.

Kuna paljud kannabinoidide mõju kohta tehtud teadustööd on vaatlusuuringud ja kipuvad olema kallutatud, on seni olnud raske kindlaid järeldusi teha.

Selle probleemi lahendamiseks otsustas rahvusvaheline teadlaste meeskond hinnata enam kui 500 kanepi ja tervise vahelise seose usaldusväärsust. Selleks kasutati 50 vaatlusuuringute metaanalüüsi ja 51 randomiseeritud kontrollitud uuringute metaanalüüsi.

Uuringud oli avaldatud aastatel 2002–2022 ja nendes vaadeldi kanepi, kannabinoidide ja kanepipõhiste ravimite erinevate kombinatsioonide mõju tervisele.

Tuginedes vähemalt mõõdukalt veenvatele tõenditele, leidsid teadlased, et üldpopulatsioonis on suurenenud kannabinoididega seotud psühhoosirisk.

Psühhoosiga seostati kanepitarbimist täpsemalt noorukitel (kui aju alles areneb) ja psühhoosi ägenemisega inimestel, kellel oli psühhootiline häire. Teisisõnu suurendab kanepi tarbimine psühhootilise häire tekkeriski, ja juba selle käes kannatavatel inimestel süvendab see probleemi.

Tuvastati ka seos kanepitarbimise ja üldiste psühhiaatriliste häirete, sealhulgas depressiooni ja maania vahel, samuti kahjulikke mõjusid mälule, verbaalsele ja visuaalsele võimele asju meelde tuletada.

Teadlased märgivad, et need seosed on eriti muret tekitavad, arvestades, et kanepitarvitamise häirete vanuseline muster langeb kokku vaimse tervise häirete algusega, umbes teismeea keskpaigast kuni 20. eluaastate alguseni. Sel ajal omandavad noored veel haridust ja nende käekäigust sel perioodil võib oleneda edasine.

Erinevate populatsioonide lõikes näitasid nõrgad kuni veenvad vaatlusandmed seost kanepitarbimise ja mootorsõidukiõnnetuste vahel. Rasedate naiste puhul oli ka veenvaid vaatlusandmeid kanepitarbimise ja väikese sünnikaaluga lapse saamise suurema riski kohta.

Kannabidiool oli siiski kasulik teatud tüüpi epilepsiahoogude vähendamisel, samas kui kanepipõhistest ravimitest oli kasu valu ja lihaste jäikuse (spastilisuse) leevendamiseks hulgiskleroosi korral, samuti kroonilise valu leevendamiseks mitmesuguste haigusseisundite puhul ja palliatiivravis, aga mitte ilma kõrvaltoimeteta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles