Geeniteraapia on võtnud edukalt sihikule ajukasvajad

PM Tervis
Copy
Ajurakud
Ajurakud Foto: Shutterstock

Rakke hävitavaid ja immuunsüsteemi stimuleerivaid ravimeid ühendav teraapia on ohutu ja tõhus glioomide, agressiivse ajuvähi vormiga patsientide elulemuse pikendamisel, näitas Michigani ülikooli neurokirurgia osakonna ja Rogeli vähikeskuse uus uuring ajakirjas The Lancet Oncology.

Esiti uurisid teadlased Pedro Lowenstein ja Maria Castro oma laboris adenoviiruse vahendatud geeniteraapiaid, mille nad olid välja töötanud. Arvestades glioomide halba prognoosi ja piiratud vastust sellistele ravimeetoditele nagu keemia- ja kiiritusravi, püüdis meeskond kasutada valku Flt3L, et värvata immuunrakke, mis tavaliselt ajus puuduvad. Need immuunrakud on vajalikud tõhusama vähi immuunvastuse käivitamiseks.

«Võimalus viia uudne ravi tööpingilt voodiservale sellisel sujuval viisil on põnev,» ütles neurokirurgia professor Oren Sagher pressiteates.

Uuring keskendus glioomide kahte tüüpi geneetilisele teraapiale. Esimene neist oli valgu HSV-1-TK ja Valtrexi kombinatsioon, mida kasutatakse viirusnakkuste, nagu huuleherpes ja tuulerõuged, raviks. HSV-1-TK muudab Valtrexi tsütotoksiliseks ühendiks, mis tapab aktiivselt jagunevaid vähirakke. Teine oli Flt3L, valk, mis värbab ajju olulisi immuunrakke.

Kombineeritult kasutatuna näitasid need ravimeetodid põnevaid varaseid tulemusi, sealhulgas paranenud ellujäämine. Uuringusse kaasatud 18 patsiendist kuus elasid üle kahe aasta, kolm üle kolme aasta ja üks patsient, kes on uuringu avaldamise ajal veel elus, on elanud viis aastat. Praeguse hooldusstandardi juures on seda tüüpi kasvaja korral eeldatav eluiga veidi üle 14 kuu.

Lisaks leiti uuringus, et ravi ei olnud patsientidele toksiline, mis viitab sellele, et tulevastes uuringutes võib kasutada suurimat selles uuringus kasutatud annust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles