Loe, millised on C-vitamiini liigse tarvitamise ohtlikud kõrvalmõjud (1)

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
C-vitamiin
C-vitamiin Foto: Pexels

Meile teadaolevalt aitab C-vitamiin väsimuse vastu ja on vajalik meie immuunsusele. Seda ainult juhul, kui seda mõõdukalt tarvitada, sest uute uuringute kohaselt tõstab antioksüdantide, sealhulgas ka E-vitamiinide, liigne tarbimine vähiriski. 

Uus uuring on avastanud, et antioksüdandid, nagu näiteks C- ja E-vitamiin, stimuleerivad vähkkasvajates uute veresoonte kasvu, aidates neil organismis laiemalt levida. Uurijad väidavad, et nende avastused rõhutavad antioksüdantide toidulisandite üledoseerimisel potentsiaalset ohtu. 

Vähkkasvajate metastaaside jaoks on vajalik pidev hapniku- ja toitainerikka verevarustuse olemasolu. Selleks on vaja uute veresoonte moodustumist, mida nimetatakse angiogeneesiks. Kui kudedel tekib hapnikupuudus, saadavad vähirakud mõjutatud piirkonnas keemilisi signaale, et saada veresoonte seina vooderdavad endoteelirakud, mis kontrollivad soonte toonust ja vereringlust, moodustama uusi veresooni. 

Rootsi Karolinska instituudi teadlaste hiljutine uuring on leidnud, et antioksündandid mängivad ootamatut rolli kasvajate levikus. 

«Avastasime, et antioksüdandid aktiveerivad mehhanismi, mis põhjustab vähkkasvajatel uute veresoonte moodustumist, mis on üllatav, kuna seni arvati, et antioksüdantidel on kaitsev toime,» selgitab uuringu vastutav autor Martin Bergö, «Need uued veresooned toidavad kasvajaid ja aitavad neil seeläbi levida.»

Tavaliselt koguvad antioksüdandid keha rakkudest vabu hapnikuradikaale ning ennetavad või vähendavad protsessi jooksul põhjustatud kahjustusi. Selleks protsessiks nimetatakse oksüdatiivset stressi, mis teadaolevalt on seotud DNA kahjustustega ning reguleerib mitmesuguste vähivormide, sealhulgas rinna-, kopsu-, maksa-, käärsoole-, eesnäärme-, munasarja- ja ajukasvajate arengut. 

Bergö rõhutab, et tavalises toidus leiduvate antioksüdantide pärast pole vaja muretseda, kuid ta hoiatab nende liigse tarbimise eest vähiga patsientidel ja inimestel, kellel on suurenenud vähirisk. 

Käesolevas uuringus on teadlased keskendunud peamiselt kopsuvähiga seotud avastustele, kasutades patsientide kopsuvähiga arenenud organeid. Lisaks on uuritud ka hiiri ning inimeste rinna- ja neerukasvajate proove. Uuringu tulemustest selgub, et kasvajad, kus kasvajavalk BACH1 on aktiveeritud, enamasti antioksüdantide ületarbimise tõttu, tekitavad rohkem uusi veresooni ja on väga tundlikud selle protsessi suhtes. 

Kuigi uute veresoonte tekkimise vastased ravimid on vähiravis kasutusel, on nende toimed erinevad ja võivad põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid. Uuringu juhtautor Ting Wang märgib, et paljud kliinilised uuringud on hinnanud nende ravimite efektiivsust, kuid tulemused pole olnud edukad. 

«Meie uuring avab ukse tõhusamate viiside poole angiogeneesi ennetamiseks kasvajates. Näiteks võiksid patsiendid, kellel esineb valgu BACH1 kõrgenenud tase, saada rohkem kasu antiangiogeneesi ravist kui madala BACH1 valgutasemega patsiendid,» kommenteerib ta. 

Uurijad plaanivad teha täiendavaid uuringuid selle kohta, kuidas hapnik ja vabad radikaalid saavad kasvajavalke üksikasjalikult reguleerida. Samuti kavatsevad nad uurida oma leidude kliinilist olulisust ja teostada sarnaseid uuringuid teistes vähiliikides, näiteks rinna- ja neerukasvajates ja nahavähis. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles