TEISMELINE ON VEIPIMISEST SÕLTUVUSES Kuidas lapsevanemana aidata tal sellest vabaneda?

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Suitsetav nooruk.
Suitsetav nooruk. Foto: Pexels

Austraalia valitsus võtab karmi e-sigarettide suhtes karmi hoiaku. Mis tahes tüüpi e-sigaretid, olenemata sellest, kas need sisaldavad nikotiini või mitte, keelatakse Austraalias jaemüügist pärast vastava seadusandluse kehtestamist, kuna järjest enam tekitab see noortele jäädavaid tervisekahjustusi. 

Teismeliste e-sigarettide kasutamise määr on viimastel aastatel Austraalias kiiresti tõusnud. 2018. aastal nimetas end e-sigareti kasutajaks vaid 0,8 protsenti 14-17u-aastastest noortest. Aastaks 2023 on see arv tõusnud 14,5 protsendini. 18-24-aastaste hulgas on e-sigareti kasutajaid viimase kuue kuu jooksul 19,8 protsenti. 

Noored saavad e-sigaretitooteid peamiselt oma sõpradelt, jaemüügi poodidest või internetist. Kui valitsus keelab piirab e-sigarettide müümist, loodab riik, et paljudel teismelistel puudub ligipääs toodetele. 

Siiski, on asjal miinuspool. Nimelt, selle seaduse valmimisel võivad noored endale hakata varuma e-sigarette, kuid sellegipoolest hakkab ajapikku e-sigarettide kasutamine drastiliselt vähenema. 

Enamik e-sigarette sisaldab nikotiini. Mõned Austraalias testitud e-sigaretid sisaldavad 900 milligrammi nikotiini, mis on peaaegu 100 sigareti nikotiinisisaldus. 

Seega võib eeldada, et teismelised, kes kasutavad e-sigarette, kogevad nikotiini ärajätmise sümptomeid. 

Mis on nikotiinisõltuvuse järgsed sümptomid? 

Kuna nikotiinisõltuvuse korral on inimene füüsiliselt ja psühholoogiliselt nikotiinist sõltuv, võib see viia tugeva kontrolli kaotamiseni. Noored on nikotiinisõltuvuse suhtes eriti haavatavad, mis võib nende kasvavat organismi mõjutada kahjulikumalt kui täiskasvanute omi. 

Kui nikotiinisõltlased v ähendavad või lõpetavad nikotiini kasutamist, kogevad nad ärajäämisnähte. Nende sümptomite hulka kuuluvad kergesti ärrituvus, frustratsioon, viha, ärevus, keskendumisraskused, suurenenud isu, rahu, depressioon ja unetus. 

Noorukite nikotiinisõltuvuse hindamiseks on kasulik tööriist nimega HONC (otsetõlkes Hooked on Nicotine Checklist). See kümnest küsimusest koosnev kontrollnimekiri on spetsiaalselt välja töötatud nikotiinisõltuvuse hindamiseks, mis on kasulik nii noorukitele endale kui ka nende vanematele. Kõrgem saavutatud skoor näitab väiksemat kontrolli nikotiinisõltuvuse üle. 

On oluline, et vanemad teaksid, et paljud noorukid kasutavad e-sigarette ilma nende teadmata. E-sigaretid on väikesed ja neid saab peita igasuguste asjade sisse. Kui vanemad märkavad, et nende noorukid näitavad ebatavalist ärrituvust või selgitamata meeleolulangust, tasub mõelda, kas tegu võib olla nikotiini tarbimises. 

E-sigarettidest vestlemine võib noorukitega olla keeruline, kuid näiteks sellest vestluse alustamine koos jalutuskäigu või autosõidu ajal võib seda lihtsustada. Alustada saab lihtsamatest küsimustest, näiteks, kas nooruk on märganud, et tema sõbrad kasutab e-sigaretti. Järk-järgult võib vestlust arendada küsimustega, kas ka nooruk ise on veipinud ja kui tihti ta seda kasutab. 

Kui vestluse ajal selgub, et nooruk kasutab e-sigaretti, on oluline sellele kohe mitte omapoolset hinnangut anda. Pigem küsida selle jätkuks, kas nooruk on mõelnud kunagi ka sellest pausi teha või selle tarvitamist vähendada. Selline lähenemine aitab luua noore jaoks toetava keskkonna ja annab talle teada, et abi on tema jaoks saadaval. 

Lisaks on ka nõustamine esialgne strateegia, mida noore puhul kasutada. Nõustamine võib toetada eesmärkide seadmist, loobumiskava koostamist ja e-sigareti kasutamise põhjuste teadasaamist. Veebirakendused, näiteks nagu My QuitBuddy, võib samuti pakkuda praktilisi näpunäited, milleks on enamasti tervisealane teave loobumisprotsessi toetamiseks. 

Kui ainult nõustamine osutub ebaefetkiivseks, võib kaaluda nikotiiniasendusravi. See on saadaval näiteks inhalaatorite, pihustite, närimiskummide või kommide näol, samuti plaastri kujul. Need on kiireimad lahendused nikotiinisõltlasest teismelisele. Mõnel juhul võib olla vajalik mitme nikotiinasendustoote kombinatsioonravi, kui tegu on tugeva nikotiinisõltlasest noorega, kellel esinevad sagedased veipimise hood. 

Oluline on järgida nikotiiniasendustoote juhiseid ja tagada sellega regulaarne annustamine ärajäämisnähtude kontrolli alla saamiseks. 18-aastased ja venamd isikud saavad neid osta ilma retseptita supermarketitest või apteekidest. Apteekrid võivad anda juhiseid nende õige kasutamise kohta. 

12-17-aastastel soovitatakse konsulteeerida perearstiga nikotiiniasendusravi määramiseks. Samuti võib perearsti retsept võimaldada juurdepääsu nikotiini vastastele kursustele. 

Nikotiiniasendusravist kinnipidamine on eduka loobumise jaoks oluline. Soovitatav on neid tooteid kasutada vähemalt kaheksa nädala jooksul sõltuvuse taastekke vältimiseks. 

levinud arusaama järgi on e-sigarettide kasutamine vähem kahjulikum kui tavaline suits. Mitmed uuringud on täheldanud vastupidiselt nende suuremat kahjulikkust tervisele. Noortel, kes kasutavad e-sigarette, on suurem tõenäosus hakata ka tulevikus suitsetama, seega on äärmiselt oluline käsitleda veipimise harjumusi ennetava meetmena tulevaste suitsetamisharjumuste vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles