Suitsiidiennetuspäeval avavad uksed vaimse tervise kohvikud

BNS
Copy
Suitsiidiennetuspäeva aktsioon Linnahalli ees
Suitsiidiennetuspäeva aktsioon Linnahalli ees Foto: Sander Ilvest

Pühapäeval peetaval suitsiidiennetuspäeval avatakse Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Viljandis vaimse tervise kohvikud.

Vaimse tervise kohvikusse on sel päeval oodatud kõik inimesed, kes soovivad ärakuulamist, samuti ka inimesed, kes on mures oma lähedase vaimse tervise pärast ja soovivad seda jagada.

«Ootejärjekorrad spetsialistide juurde on pikad. Vaimse tervise esmaabi andja saab olla elupäästev vahelüli, pakkudes abi mure sõnastamisel, esmast leevendust võimaliku vaimse tervise häire süvenemisel ning julgustust spetsialisti abini jõudmisel,» rääkis vaimse tervise portaali Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 190 inimest. Anna-Kaisa Oidermaa sõnul on enamik suitsiide ennetatavad ja suur suitsiidide arv näitab seda, et inimene on jäänud õigel ajal abita.

«Vaimse tervise kohvikutes on loodud turvaline ja toetav keskkond, kus inimesed saavad rääkida enda vaimse tervisega seotud muredest vaimse tervise esmaabi andjaga. On leitud, et usaldusväärsete inimestega kontakti loomine aitab. Seda seetõttu, et sel juhul kannatab inimene vähem üksildustunde all ning üksindus on väga suur lisastress. Jagamine vähendab ka üksildust,» selgitas Anna-Kaisa Oidermaa.

Suitsiidiennetuspäeval on avatud vaimse tervise kohvikud Tallinnas Rävala Reval Cafes kell 9–17, Tartus Riia maanteel Reval Cafes kell 10–21, Pärnus Cafe XSs kell 11–17 ja Viljandis Rohelise Maja Kohvikus kell 10–16.

Vabatahtlikud on kohvikutes eraldi märgistatud lauas valge T-särgiga, millel on kiri «Olen olemas», et pakkuda end toetavaks kuulajaks või anda oma vaikiva kohaloluga märku, et meie ümber on alati inimesi, kes on valmis olemas olema.

Tallinna ja Tartu vaimse tervise kohvikutes toimuvad ka kell 13.30–15.30 vestlusringid, kuhu oodatakse inimesi arutlema, mis aitab neil rasketel aegadel toime tulla ja kuidas ise teistele toeks olla.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020. aasta tervisesõbra tiitli ja presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati MTÜd Peaasjad kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles