Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nende E-ainete tarbimine on seotud suurenenud südame-veresoonkonna haiguste riskiga

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mitmete emulgaatorite (mis kuuluvad toidu lisaainete rühma «E-ained»), mida kasutatakse laialdaselt tööstuslikult töödeldud toiduainetes tekstuuri parandamiseks ja säilivusaja pikendamiseks, suur tarbimine on seotud südame-veresoonkonna haiguste (CVD) suurenenud riskiga, viitab uus uuring.

Arvestades, et neid lisaaineid kasutatakse tuhandetes laialdaselt tarbitavates töödeldud toiduainetes, on neil leidudel oluline mõju rahvatervisele, väidavad teadlased.

Emulgaatoreid lisatakse sageli töödeldud ja pakendatud toitudele, nagu küpsetised, koogid, jäätis, magustoidud, šokolaad, leib, margariin ja valmistoidud, et parandada nende välimust, maitset, tekstuuri ja säilivusaega. Nende hulka kuuluvad tselluloosid, rasvhapete mono- ja diglütseriidid, modifitseeritud tärklised, letsitiinid, karrageenid (saadud punastest merevetikatest; kasutatakse toiduainete paksendamiseks), fosfaadid, kummid ja pektiinid.

Märksõnad

Tagasi üles