Kas toidul jalutavad äädikakärbsed ohustavad inimese tervist ja kuidas neist vabaneda?

PM Tervis
Copy
Äädikakärbsed. Pilt on illustreeriv.
Äädikakärbsed. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ehkki äädikakärbsed ise ei ole ohtlikud, on uuringud näidanud, et nad võivad määrdunud pinnalt mikroobe üle kanda puhtale pinnale, vahendab WebMD.

Mõned bakterid, mida äädikakärbsed võivad kanda, on salmonella, E. coli ja listeeria. Kõik need kolm mikroobi põhjustavad toidumürgitust. Raskete juhtude korral võib sattuda ka haiglasse.

Äädikakärbsed võivad ilmuda igal aastaajal, kuid kõige tavalisemad on nad suve lõpus ja varasügisel. Seda seetõttu, et neid tõmbab küps ja mädanev toit. Puu- ja köögiviljad – eriti banaan, melon, tomat ja õun – on nende lemmikud. Mädanenud sibul ja kartul on nende pisikeste olendite jaoks samuti pidusöök.

Kuidas äädikakärbestest lahti saada?

Kõigist kodus olevatest äädikakärbestest vabanemiseks peab üle vaatama kohad, kus nad võivad paljuneda. Kontrollige, kas tööpindadel, sahtlites ja kappides, külmkapis või selle lähistel on kleepuvaid lekkeid või mädanenud toiduaineid ja puhastage need. Peale üleküpsenud puu- ja köögiviljade võivad äädikakärbsed muneda puhastuslappidele ja moppidele ning isegi tühjadesse purkidesse. Samuti puhastage kanalisatsioon ja prügikast.

Võib teha ka veinilõksu. Täitke väikese purgi põhi veinipritsmega. Tehke paberitükist koonus ja asetage see purgi peale. Vein tõmbab kärbseid ligi. Koonus hoiab neid purgis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles