Selle aine tarbimine vähendab infarktiriski

PM Tervis
Copy
Infarkti riskitegur on kõrge vererõhk. Soolaasendajad, milles osa naatriumkloriidi (NaCl) asendatakse kaaliumkloriidiga (KCl), aitab langetada vererõhku
Infarkti riskitegur on kõrge vererõhk. Soolaasendajad, milles osa naatriumkloriidi (NaCl) asendatakse kaaliumkloriidiga (KCl), aitab langetada vererõhku Foto: Shutterstock

Soolaasendajad vähendavad südameinfarkti, insuldi ja üldist südame-veresoonkonnahaigustest põhjustatud surma tõenäosust, selgus ajakirjas Heart avaldatud uuringute koondanalüüsis.

Umbes 1,28 miljardil inimesel maailmas on kõrge vererõhk, kuigi enam kui pooled neist on diagnoosimata, väidavad teadlased.

Soolaasendajad, milles osa naatriumkloriidi (NaCl) asendatakse kaaliumkloriidiga (KCl), aitavad teadaolevalt vererõhku alandada.

Andmete koondanalüüs näitas, et soolaasendajad alandasid vererõhku kõigil uuringutes osalenutel. Ülemise ehk süstoolse vererõhu üldine langus oli 4,61 mm Hg (millimeetrit elavhõbedasammast) ja alumise ehk diastoolse vererõhu langus 1,61 mm Hg.

Iga kümneprotsendine naatriumkloriidi osakaalu langus toidus ehk selle asendamine soolaasendajaga oli seotud süstoolse vererõhu 1,53 mm Hg vähenemisega ja diastoolse vererõhu kahanemisega 0,95 mm Hg võrra. Puuduvad tõendid selle kohta, et suurem kaaliumisisaldus toidus oleks seotud tervisekahjustustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles