Traditsioonilise meditsiini ravimite kaasamisest tänapäevasesse meditsiini

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Ravimtaim
Ravimtaim Foto: Pexels

Läbi aegade on peetud tähtsaks traditsioonilist meditsiini, sealhulgas rahvaravitsejaid, nõidu ja ravimtaimi. Ometi ei ole need juurdunud  tavameditsiinis. Viimasel ajal on tihti juureldud selle üle, miks oleks tavameditsiin ja traditsiooniline Euroopa meditsiin kombineeritult parim viis lahendamaks patsientide probleeme ning vähendamaks tervishoiusüsteemis palju esinevaid surmajuhtumeid. 

Traditsiooniline meditsiin on olnud pikka aega osa Aafrika kultuurist, millest umbes 80 protsenti mandri rahvastikust toetub nendele ravimitele oma tervishoiu vajaduste rahuldamiseks. See on eriti levinud Lõuna-Aafrikas, kus kuni 60 protsenti elanikkonnast peab seda peamiseks terviseallikaks. Siiski takistavad teaduslike uuringute ja reguleerivate kontrollide puudumine seda tervishoiusüsteemi kaasamisel. Tihtipeale ei suhtuta Lõuna-Aafrika meditsiini kui elujõulisse alternatiivi. 

Maailma Terviseorganisatsioon korraldas 2023. aastal augustis kohtumise teemal «Tervis ja heaolu kõigile», kus räägiti detailsemalt traditsioonilise meditsiini tähtsusest. Selle tippkohtumise eesmärk oli käsitleda traditsioonilise meditsiini kasvavat tähtsust ja uurida viise selle kaasamiseks tervishoiusüsteemidesse. 

Traditsiooniline meditsiin hõlmab laias valikus tavasid, mis on juurdunud põlisrahvaste teadmistes, uskumustes ja lähenemisviisides. Seal kasutatakse erinevaid taimseid, loomseid ja mineraalseid tooteid, kusjuures taimsete ravimite kasutamine on neist kõige levinum. Lõuna-Aafrika oma rikkaliku bioloogilise mitmekesisusega uhkeldab 2000 liiki ravimtaimega, mis on laialdaselt levinud provintsides, nagu KwaZulu-Natal, Gauteng, Mpumalanga ja Limpopo. 

Mõned Lõuna-Aafrikas populaarseimad ravimtaimed on näiteks buchu, mõru aaloe, Aafrika koirohi, honeybush, kuradiküüs, hoodia, Aafrika kartul, palavikutee, pelargoonium, ingver, piimakaktus ja laialt levinud rooibose tee. 

Neid taimi kasutatakse mitmesuguste terviseprobleemide lahendamiseks, alates kuseteede- ja nahainfektsioonidest ning hingamisteede haigustest kuni diabeedi, artriidi ja kõrgvererõhktõveni. Nende manustamiseks on olemas mitu viisi, näiteks aurude sissehingamine või suukaudne tarbimine. 

Siiski seisavad selliste ravimeetodite tervishoiusüteemidesse kaasamisel ees takistused. Piiratud uurimused traditsioonilise ja tavameditsiini koostoimete kohta takistavad nende kombineeritud mõju põhjalikku mõistmist. Näiteks Covid-19 pandeemia ajal pöördusid paljud inimesed hoopiski traditsiooniliste ravimite poole haiguse ennetamiseks ja raviks, mis nõuab sügavamat arusaamist nende terapeutilisest mõjust ja võimalikust koostoimest tavameditsiiniga. 

Takistuste ületamiseks on vaja edendada teabevahetust ja teha koostööd tavameditsiini praktikutega. Samuti saab kaasa aidata tervishoiupoliitika, et tagada ravimtaimede kaitse ja luua võimalused nende säästvamaks kasutamiseks. Lisaks võiksid tervishoiutöötajad omada põhjalikku arusaamist patsientide terviseprofiilidest, samuti traditsiooniliste ravimite kasutamisest, et vältida kõrvaltoimeid ja parandada patsiendiohutust. 

Sajanditepikkune põlisrahvaste teadmiste kasutamine ja traditsioonilise meditsiini tavade kaasamine kaasaaegsesse tervishoiusüsteemi saaks laiendada Lõuna-Aafrika ravivõimalusi ja parandada tervishoiutulemusi. Harmooniline tervishoiukeskkond, mis ühendab traditsioonilise ja tavameditsiini tugevused, omab potentsiaali pakkuda paremat tervishoidu kõigile lõuna-aafriklastele, vähendab patsientide hulka haiglates ja suremuse protsenti, mis mõjutavad tervishoiusüsteemi praegu kõige rohkem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles