Kuidas sügishooajal enda tervist kaitsta?

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Ka nohuga tasuks püsida kodus.
Ka nohuga tasuks püsida kodus. Foto: Pexels

Sügisene aeg tähendab suuremat haigestumise hooaega, kuna üha rohkem veedame külmade ja vihmaste ilmade tõttu aega siseruumides koos pere ja sõpradega, kes ühtlasi võivad viirusi kaasa vedada nii töölt kui koolist. Selle jaoks on olemas lihtsad viisid, kuidas end ja teisi nakatumise eest kaitsta. 

Mark Servos, kes on Waterloo ülikooli professor bioloogiaosakonna veekvaliteedi kaitse õppetool, jagab teadmisi ja haridusressursse Covid-19 jätkuvate riskide kohta. Pandeemia varasest staadiumist alates on Servos ja tema meeskond teostanud Covid-19 reovee seiret. 

Reovee seire on osutunud usaldusväärseks ja täpseks meetodiks Covid-19 nakkuste jälgimiseks kogukonnas. Waterloo piirkonna reovee seiresüsteem, mida jälgib Waterloo uurimisrühm, on näidanud viiruse hiljutist suurenemist kogu piirkonnas. Need avastused võivad kiiresti muutuda, millega avalikult kursis olla, kui külastada Waterloo piirkonna veebisaiti. 

Vaatamata Covid-19 haiglaravi ja surmajuhtumite vähenemisele viimastel kuudel, levib viirus jätkuvalt ja on endiselt tõsiseks probleemiks. Kuna sügisel on väljas külmad ja vihmased ilmad, tähendab see meie jaoks siseruumides rohkem aja veetmist, kus nakkushaigused on kergemini levima, sealhulgas ka endiselt Covid-19 viirus. 

Covid-19 sümptomid võivad olla väga erinevad, selahulgas palavik, köha, õhupuudus, väsimus, lihas- või kehavalud, peavalud, maitse- või lõhnatundlikkuse kaotus, kurguvalu, nohu, iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus. Väga oluline onmeeles pidada, et kui sellised sümptomid on esile kerkinud, on mõistlik püsida kodus, et mitte nakatada koolis või tööl olles teisi isikuid. 

Kuigi vaktsiinide ja looduslike infektsioonide kaudu on omandatud teatud immuunsus, mis on vähendanud paljude inimeste raskete haiguste esinemist ja haiglaravi vajamist, on märkimisväärne osa kogukonnast, eriti raskete hjaiguste tõttu nõrgenenud immuunsusega ja vanemad inimesed, endiselt haavatavad. Isegi kergete sümptomitega patsientidel on oluline olla mures võimalike tüsistuste ja pikaajaliste tervisemõjude pärast. 

Siiani on gripi ja Covid-19 viiruse eristamine keeruline, kuna nende sümptomid on üksteisega sarnased ja mõlemad võivad põhjustada tõsiseid tüsistusi. Testimine on konkreetse haiguse kindlakstegemiseks hädavajalik ja soovitatav on järgida oma piirkonna tervisekaitsejuhiseid. 

Enda ja kogukonna kaitsmiseks on soovitatav järgida rahvatervise asutuste nõuandeid ja lasta end vaktsinnerida niipea, kui võimalus tekib. Vaktsineerimise tõhusus võib aja jooksul väheneda, mistõttu tasub seda mõne aja pärast uuesti teha. Sügiseks on oodata uut vaktsiini, mis aitab ennetada neid kahte rasket haigust. Enne vaktsineerimist on vajalik konsulteerida perearstiga, et olla kindel selle kõrvaltoimetes. 

Inimesed võivad endiselt kokku puutuda Covid-19 viirusega ja olla võimelised viirust levitama, isegi siis, kui neil ei ole sümptomeid. Kõik peaksid olemad teadlikud oma tervisest ja aitama vähendada viiruse levikut nendele, kellel on nõrgenenud immuunsus ja kellel võivad peale viiruse põdemist esineda tõsisemad sümptomid. Meie tervishoiusüsteem on endiselt haavatav ning Covid-19 ja teiste viiruste leviku vähendamine aitab kaitsta meie kogukonda. 

Peame olema valvsad ja valmis reageerima, kuna viirus jäkub evolutsiooniti ja ähvardab meie koukonda tagasi tulla. Covid-19 pandeemia algusest on küll paar aastat möödas, kuid see ei tähendaks, et me ei peaks endiselt vältima korralikku kätepesu, vajadusel üksteisest distantsi hoidmist ja vaktsineerimist, mis on kõik siiani osutunud tõhusateks meetoditeks haiguse leviku vähendamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles