Loe, milline seksuaalsel teel leviv haigus on taas hakanud tuure üles võtma (2)

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Ahvirõuged on hakanud laiemalt levima ka Euroopas.
Ahvirõuged on hakanud laiemalt levima ka Euroopas. Foto: Shutterstock

Tänapäeval on inimestega tutvumiseks palju erinevaid variante, alustades kohtinguäppidest kuni sotsiaalmeediani. Hiljutised uuringud on avastanud, et selle tõttu on ka seksuaalsel teel levivate haiguste hulk tõusnud, millest paljud nende seast võivad olla pika peiteperioodi tõttu isegi surmavad. Kas sina tead, milline haigus nende seast on levinuim ja kõige ohtlikum? 

East Anglia ülikooli teadlased on koostöös Londoni ülikooliga viinud läbi uuringu, et paremini mõista, kuidas muutub inimeste seksuaalkäitumine vanuse kasvades ning millised on enim levinud seksuaalsel teel levivad haigused, sealhulgas ahvirõuged. Sellesse haigusesse nakatumine on enamasti tõenäolisem meestega seksivate meeste hulgas, mille haigestumise algusfaasil esineb palavik, tugev peavalu, lihasvalu, seljavalu, lümfisõlmede turse ja väsimus. Uuringu eesotsas olevad autorid avastasid, et aastal 2022 levinud ahvirõuged on siiani suureks probleemiks. 

Uuringu olulisemaid leide on see, et paljud geid ja biseksuaalsed mehed vanuses üle 70 jätkavad mitme seksuaalpartneri omamist, samal ajal, kui naised kipuvad pärast 50ndat eluaastat olema seksuaalselt vähem aktiivsemad. East Anglia Norwichi meditsiinikooli juhtivteadur Julii Brainard selgitab, et varasemad sugulisel teel levivate haiguste esinemine on eeldanud sageli seda, et teatud vanuses inimesed, näiteks olles 40-65 aasta vahemikus, lõpetavad seksuaalse aktiivsuse. Tänasel päeval erineb seksuaalne aktiivsus mitmeti juba seksuaalsuse näitajate alusel. 

Eelnimetatud uuring hõlmab kokku 5164 Suurbritannia inimest, sealhulgas üldpopulatsiooni ja konkreetseid gruppe, näiteks mehed, kes on omasoolised. Uuringu käigus on osalejatelt küsitud nende sugu, seksuaalset identiteeti ja seksuaalpartnerite arvu viimase kolme nädala ja kolme kuu jooksul. Seejärel on tulemusi analüüsitud vanuse ja hiljutiste partnerite arvu suhet statistiliste mudelite abil. 

Sõltumata vanusest on enamus osalejatest teatanud kolme nädala jooksul kas ühest või mitmest seksuaalpartnerist. 

Kui heteroseksuaalsed naised on viimase kolme nädala jooksul teatanud pidevalt ühest partnerist kuni 50. eluaastani, on vanuse kasvades partnerite puudumine märkimisväärselt suurenenud. Üle 70-aastaste naiste hulgas on 79 protsenti olnud viimase kolme kuu jooksul mõne meessoo esindajaga. 

Heteroseksuaalsete meeste seas on vähemalt üks partner viimase kolme nädala jooksul esindatud, kuid mehe vanuse kasvades jääb neid aasta-aastalt aina vähemaks. 

Mitme partneriga seksuaalvahekorras olemine on levinud variant nende seas, kes on tihedad sotsiaalmeedia kasutajad. Uuringu tulemused näitavad, et enamasti leitakse partnereid kohtinguäppidest ning sotsiaalmeedia platvormidest on populaarsemad esindajad Facebook ja Instagram, kusjuures suurem protsent esineb meeste seas. Üle 70-aastaste heteroseksuaalsetest inimestest teatas ainult kaks protsenti, et neil on olnud hiljuti mitu partnerit. 

Doktor Brainard rõhutab, et uuring on seadnud kahtluse alla eeldused inimeste seksuaalse aktiivsuse nende vanuse põhjal. Kuna tänapäeval on inimestega tuttavaks saamine kergem kui varem, on juhuslikud seksuaalvahekorrad ka kergemad juhtuma. Selle tõttu on seksuaalsel teel levivate haiguste osakaal tänasel päeval tõusnud. Samuti rõhutavad oma ala spetsialistid seksuaaltervise tähtsust erinevate sihtrühmade jaoks. Lisaks on vaja teha täiendavaid uuringuid vähemusseksuaalsuste ja sooidentiteetide kohta, et toetada nende kui vähemuslaste õigusi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles