See tegevus võib noortel oluliselt aidata arendada sotsiaal-emotsionaalseid pädevusi

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Homme, 13. septembril arutlevad Solarise Apollos kirjanik ja õpetaja Jaak Urmet ehk Wimberg ja Peaasi.ee haridusvaldkonna juht Marit Kannelmäe-Geerts, missugune on kirjanduse roll noorte vaimse tervise mõjutajana.

Lugemine võib oluliselt aidata noortel arendada sotsiaal-emotsionaalseid pädevusi, nagu empaatiavõime, sotsiaalsete suhete mõistmine, konfliktide lahendamise oskused ja eneseväljendus.

«On leitud, et lugemine parandab lugeja võimet mõista, mida teised mõtlevad ja tunnevad. Kirjanduslikel tekstidel on võime luua sild noorte ja nende emotsioonide vahel,» selgitas Peaasi.ee haridusvaldkonna juht Marit Kannelmäe-Geerts.

Tema sõnul võib kirjandus vähendada ka noorte üksildustunnet.

«Sageli loovad mõne kirjandusžanri või raamatute sarja fännid ühenduse teiste fännidega, mis võib aidata noortel tunnetada kuuluvust ja sotsiaalset sidusust. Uuringud on näidanud, et fännikogukonnad võivad pakkuda toetavat keskkonda ja sotsiaalset tuge noortele, eriti neile, kes võivad tunda end üksi,» rääkis Marit Kannelmäe-Geerts.

Wimbergi sõnul on oluline mitte jääda oma vaimse tervise murega üksi.

«Kõigil on olemas füüsiline tervis. Kõigil on olemas ka vaimne tervis. Füüsilise tervise probleeme märkab kergesti. Vaimse omad on pealtnäha nähtamatud, kuid nad pole selletõttu veel vähem olematud,» rääkis Wimberg ning lisas «Eriti tänapäeva info- ja digiajastul on inimese liiki seni hästi teeninud aju väga suure koormuse all, mistõttu pole imestada, kui seal mingi vedru järele annab. Seda märgata on esimene oluline asi. Teine oluline asi on otsustavus pöörduda sellega arsti poole. Arst tõesti aitab.»

Raamatulugemine võib oluliselt stressi maandada, ja seda isegi, kui lugeda vaid 15 minutit päevas. Samuti võib lugemine alandada pulssi, leevendada lihaspingeid ning vähendada stressi kuni 68 protsenti.

Vestlusõhtu on osa Peaasi.ee ja Apollo algatatud kohtumisõhtute sarjast «Kirjandus kui hingetugi», kus arutletakse, kuidas kirjanduses käsitletakse vaimse tervise teemasid ja kuidas kirjandus vaimset tervist mõjutada võib.

Kohtumisõhtute «Kirjandus kui hingetugi» ajakava:

13.09 kell 18.00: kirjanduse roll noorte vaimse tervise toetajana

Vestlevad:

Peaasi.ee haridusvaldkonna juht Marit Kannelmäe-Geerts

Kirjanik ja õpetaja Jaak Urmet ehk Wimberg.

20.09 kell 18.00: noorte luuleõhtu

16–26 noored esitavad omaloominguna valminud luulet. Luuleõhtut juhib luuletaja Joonas Veelmaa. Üritusel saab näha ka Kirjanike Liidu Noorte luuleraamatute soovitusi!

Kõik vestlusõhtud toimuvad Solarise Keskuse Apollo raamatupoes ja on osalejatele tasuta.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020 aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati MTÜ-d Peaasjad kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles